Gezocht: WK-coach voor profs

Bij wie en waar de schuld van het WK-echec van de Oranje beroepsrenners ook moge liggen, voor een bepaalde kring in de Nederlandse wielerwereld is het dringend gewenst dat in de toekomst een onafhankelijke 'coach' wordt aangesteld. De tijden dat bijvoorbeeld Piet Liebregts in het begin van de jaren tachtig in zijn ambitie iedereen te vriend te houden de stuipen op het lijf werd gejaagd, lijken terug te keren. Geen gebonden ploegleiders meer als Raas, Post, Gisbers of Priem. Dat geeft alleen maar scheve gezichten wanneer renners voor het WK worden aangewezen of wanneer financiele en tactische afspraken moeten worden gemaakt.

Toch is het plan dat Pascal Kolkhuis Tanke in Japan chef d'equipe vorige week bij de evaluatie van het WK lanceerde om een vaste onafhankelijke coach bij de sectie beroepswielrennen in dienst te nemen, zo gek nog niet. Daar is iedereen het over eens. Merckx in Belgie en Martini in Italie zijn goede voorbeelden.

Rijzen de vragen wie in Nederland zo'n functie kan vervullen, of zo'n functionaris voor slechts een wedstrijd een heel jaar in dienst moet worden genomen of een maand, en wie dat zal betalen. De meeste leden van de sectie beroepswielrennen zijn gebaat bij de aanstelling van Gerrie Knetemann, oud-wereldkampioen, gewezen pr-man van de PDM-ploeg en sectiebestuurslid belast met doorstroming. Maar of hij onafhankelijk is? Een feit is dat Knetemann nog weinig vrienden in het peloton heeft. Dat bleek wel bij zijn afscheid.

Oud-Tourwinnaar en oud-wereldkampioen Jan Jansen zou een alternatief zijn. Hij is mogelijk vrij van rancune en vooral volledig onafhankelijk. Maar misschien is dat laatste voor de heren die de coach willen aanstellen, een obstakel. Zij zeggen juist baat te hebben bij een bondscoach 'die goed met bobo's kan omgaan.' Kolkhuis Tanke verwoordde tijdens de WK-evaluatie waarschijnlijk slechts de gedachte die bij een aantal belanghebbenden al langer leeft. Op de achtergrond speelt de installatie van een service-bureau onder leiding van de huidige coordinator Van Gerwen, waar renners zich kunnen laten adviseren over contracten. Zo'n instantie moet een bondscoach bekostigen. Een dergelijke machtsconcentratie zou echter op grote weerstanden kunnen stuiten bij ploegleiders, sponsors, organisatoren en renners. Maar ja, in de beroepswielersport spelen nu eenmaal zakelijke belangen een grotere rol dan sportieve.

    • Guus van Holland