Feyenoord in ontmoeting met PSV slachtoffer van verkeerdewaarneming Frans Houben; Arbiter: 'Zulke fouten horen bij het spelletje'

ROTTERDAM, 17 sept. Centraal in de Kuip, gevuld met maar liefst 40.496 bezoekers, stond gistermiddag scheidsrechter Frans Houben. De 43-jarige Limburgse leraar uit Maria-Hoop-Echt vertoonde in de slotfase van Feyenoord-PSV zelfs geen enkele aarzeling om naar de penalty-stip te wijzen toen Romario met een handige manoeuvre Henk Fraser (rijp voor een vaste plaats in Oranje) uitspeelde, maar vervolgens door Feyenoord-doelman De Goey op onreglementaire wijze werd afgestopt. Althans dat was de zienswijze van Houben, die Bosman via een toegekende penalty in staat stelde de gelijkmaker te produceren voor PSV, dat daardoor met een puntendeling (1-1) op spectaculaire wijze tegen Feyenoord ontsnapte.

Romario sloeg snel een kruisje voor de op een schrijnende vergissing gebaseerde vrijgevigheid van Houben, Feyenoorder John Metgod sprak wrang over 'een cadeautje', Gerald Vanenburg in zijn uitspraken een stuk volwassener dan in zijn voetbalacties kwam glimlachend tot de conclusie: 'Natuurlijk was het geen penalty. Maar je kunt 'm natuurlijk moeilijk weigeren.' Scheidsrechter Houben had direct na de wedstrijd geen tijd om de videobeelden te bekijken omdat hij een lange reis terug naar Limburg vertraagd door de duizenden supporters die eerst uit het stadion moesten worden afgevoerd moest maken. Daardoor zag hij pas bij thuiskomst dat De Goey Romario niet eens had geraakt. Houben: 'De hand die ik naar het been van Romario zag gaan, bleek alleen de bal te raken. Je moet zo sportief en eerlijk zijn om dat te erkennen. Dat zit mij niet lekker natuurlijk, maar het is nog vervelender voor Feyenoord. Door dit voorval is mij gelijk de vraag voorgelegd of je zulke dingen kunt voorkomen door bijvoorbeeld met electronische waarneming te werken? Ik ben daar geen voorstander van. Hoe vervelend het is, ook dergelijke fouten horen bij het spelletje.'

Controle

Gezien de ontwikkelingen mocht Feyenoord zich met de gang van zaken echter erg bekocht voelen. Want het elftal speelde door een enigszins fortuinlijke treffer van Piet Keur tot het gewraakte incident al geruime tijd een schijnbaar gewonnen wedstrijd, die de Rotterdammers volkomen onder controle hadden.

Zonder geblesseerde spelers als Popescu, Gerets en Van Aerle werd PSV een offensieve speelwijze opgedrongen, waarover Feyenoord-trainer Gunder Bengtsson opmerkte: 'We hebben PSV vaak bestudeerd maar waren zeer verbaasd PSV achterin met vier man te zien spelen zonder vrije verdediger. Zo hebben ze nog nooit gespeeld.'

Waarop zijn collega Bobby Robson hem uit de droom hielp met de woorden: 'Door het grote aantal blessures moesten we wel zo voetballen. We konden niet anders.'

De voormalige Engelse bondscoach sprak gewoontegetrouw over 'a perfect match', die wat hem betreft ook in 3-3 of 4-4 had kunnen eindigen.

Niettemin maakte het spel van PSV zeker de tweede helft een rommelige indruk. Zonder organisator achterin of op het middenveld (waar alleen Erwin Koeman tot hij geblesseerd uit moest vallen de Roemeen Sabau voorbeeldig schaduwde) kwam PSV herhaaldelijk in problemen tegen Feyenoord, dat weliswaar op bepaalde posities in het elftal kwalitatief nog onderbezet is, maar onder leiding van de onverstoorbare Zweed Bengtsson ten minste van een concept uitgaat. John Metgod: 'Het voetbal van Feyenoord komt nog niet in aanmerking voor de schoonheidsprijs, maar ook voor het publiek is duidelijk herkenbaar dat we weer wat in huis hebben.'

3p

Zelfs zonder de geblesseerde Kiprich vormden aanvallers van Feyenoord als Keur, Van der Laan en Blinker een nauwelijks op te lossen puzzel voor PSV, dat in het centrum van de defensie het gelegenheidskoppel Valckx-Koot had geformeerd en De Jong op de plaats van Gerets had staan. Gezien de regelmatige chaos die dit bij PSV veroorzaakte was dat geen doorslaand succes. Arnold Scholten en Harry van der Laan schoten op de paal, Van der Laan liet de kans om PSV de genadeklap uit te delen onbenut door voor open te missen.

Kwetsbaar

Daartegenover stonden twee opmerkelijke acties van Bosman en Romario onschadelijk gemaakt door De Goey waarbij opviel dat Feyenoord het niet eens nodig achtte een vaste mandekker op Romario te zetten. Tweede trainer Hans Dorjee: 'Romario is niet honderd procent fit. Zoals ook Erwin Koeman met een geblesseerde achilleshiel de afgelopen twee dagen een aangepaste training heeft moeten doen. Wanneer je naast enkele geblesseerde basisspelers met zo'n elftal een wedstrijd tegen Feyenoord moet aangaan ben je domweg kwetsbaar. Dan kun je niet volledig van je eigen mogelijkheden uitgaan.' Bleef Sabau in wie Feyenoord het brein van het elftal voor de komende jaren ziet afgelopen woensdag tijdens de interlandwedstrijd tussen Schotland en Roemenie op de reservebank, Gheorghe Popescu liep dat duel een liesblessure op waardoor de PSV'er gisteren aan de kant bleef. Het meespelen van de onmisbare Popescu donderdag in de uitwedstrijd voor de Europa Cup tegen Montpellier is eveneens onzeker. De wedstrijd komt door de blessurelast op een erg ongelegen moment voor PSV dat momenteel in een kwetsbare fase zit en in Frankrijk ook de ondersteuning van zijn bestuur moet missen. Voorzitter Ruts cs zijn door enkele in Eindhoven verkeerd gevallen Franse uitspraken gebrouilleerd met hun collega's van Montpellier, waardoor het Ruts beter lijkt thuis te blijven zodat daardoor 'hypocriete tafelspeeches' voor de Franse gastheren achterwege kunnen blijven.

    • Marc Serné