Effectenbeurs begint in verveelde stemming

ROTTERDAM, 17 sept. De effectenbeurzen hadden er aan het begin van deze week weinig zin in. De koersen op een verveeld Damrak liepen langzaam terug. Tokio sloot twee procent lager.

AMSTERDAM Ook op de eerste dag van de week bleef het oorlogsnieuws de Amsterdamse effectenbeurs beheersen. Op de beursvloer ging het gerucht dat de BBC concrete Amerikaanse aanvalsplannen had bekendgemaakt. Dit bericht zorgde op een slome en saaie beursvloer voor lagere koersen, zij het dat de verliezen over het algemeen beperkt bleven.

De CBS-stemmingsindex opende lager op 100,90 punten (slot vrijdag 101,60) en daalde na bijna een uur handel tot 100,80. Vorige week maandag sloot de markt nog in een vriendelijke stemming op 104,90 punten. 'Ik weet niet meer wat ik mijn klanten moet adviseren', klaagde een handelaar. 'De markt kabbelt wat en gaat langzaam naar beneden'.

Het aantal handelaren met de handen in de zakken was bijna niet meer te tellen.

Onder de hoofdfondsen gingen de meeste noteringen omlaag. Uitzondering was, zoals zo vaak de laatste tijd, Koninklijke Olie. De koers stond op fl.142,70, na aftrek van het interimdividend van fl.3,35 een winstje van fl.0,25. Fokker was de andere uiterste en gaf fl.1,40 af op fl.39,20. Heineken moest eveneens op deze ongeanimeerde markt omlaag en noteerde een voorlopige tussenstand van fl.119, een verlies van fl.1,70. VNU ging sterk omlaag. De uitgevers uit Haarlem moesten van de beleggers fl.1,50 afgeven op fl.77. De concurrent Wolters Kluwer zakte een dubbeltje op fl.52,30. Elsevier noteerde een min van negen dubbeltjes op fl.79. De internationals hadden naast de oorlogsdreiging last van de een cent lagere dollar. Philips gaf fl.0,30 af op fl.23,60. Consumentenleverancier Unilever verloor fl.0,50 op fl.140,80. Akzo daalde fl.0,70 op fl.95,20. KLM maakte een duikvlucht van ruim een procent op fl.23,70, een daling van fl.0,30. De obligaties zakten bij zeer rustige handel gemiddeld tussen de 0,1 en 0,2 punten.

Ook op de lokale en parallelmarkt was weinig handel te bespeuren. ACF zakte fl.0,50 op fl.32,70. Bols ging twee gulden achteruit op fl.181. Center Parcs moest van de beleggers fl.0,80 afgeven op fl.70. HBG zakte drie gulden op fl.179. Nutricia gaf fl.1,50 af op fl.104,50. De Telegraaf volgde de trend van de collega's op de hoofdmarkt en leverde zelf fl.0,50 in op fl.84. Kantoorleverancier Samas ging hard onderuit op fl.76, een min van fl.2,90. Op de parallelmarkt zette Weweler zijn neergang verder voort. Dit keer moest de verenfabrikant fl.1 inleveren op fl.50.

TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is vandaag onder invloed van een negatief sentiment 2 procent lager gesloten. Nadat de Nikkei-index van 225 fondsen afgelopen vrijdag al 177 punten lager was gesloten, kelderde de index vandaag nog eens 531,86 punten tot een slotniveau van 24.365,60. De aandelenmarkt volgde het voorbeeld van de Japanse obligatiemarkt die leed onder de verwachtingen over een hogere korte rente en vrees voor inflatie. Beleggers bleven daardoor maar liever even aan de zijlijn toekijken naar verdere ontwikkelingen. Bovendien deed een sterkere dollar tegenover de yen zich voelen in combinatie met een sterke stijging van de benzineprijzen aan de pomp. In Tokio werden slechts 300 miljoen aandelen verhandeld tegen 546 miljoen afgelopen vrijdag.