Duizenden Koeweiti's naar Saoedi-Arabie na openinggrenspost

NICOSIA, 17 sept. Duizenden Koeweiti's zijn het afgelopen weekeinde naar Saoedi-Arabie gevlucht nadat Irak onverwachts een grenspost had geopend. Westerse vluchtelingen worden niet en Aziatische gastarbeiders nauwelijks doorgelaten.

De Iraakse grensbewaking neemt de vluchtelingen geld en paspoorten en andere identiteitspapieren af. Ook moeten ze hun autopapieren inleveren. Sommige Koeweiti's zeiden dat de Irakezen het hun kennelijk zo moeilijk mogelijk willen maken om nog eens terug te keren. De in Bahrein verschijnende krant Al-Ayyam meldde van vluchtelingen te hebben vernomen dat ze waren aangemoedigd hun land te verlaten. Er waren al 160.000 Koeweiti's naar Saoedi-Arabie uitgeweken.

Volgens het Koeweitse kabinet in ballingschap weerspiegelt de opening van de grenspost een nieuwe Iraakse politiek 'om de Koeweiti's het land uit te krijgen en in hun plaats Irakezen naar Koeweit over te brengen'.

Koeweitse leiders hadden al eerder Irak ervan beschuldigd van plan te zijn Koeweit met Irakezen te bevolken. In de kabinetsverklaring werd tegelijk een beroep gedaan op de wereld 'de strop rond Saddams nek aan te halen om hem te dwingen zijn greep op Koeweit los te laten'. Veel van de 6.000 Koeweiti's die tot vanochtend de grens zijn overgekomen zeiden dat het leven in hun land nu zo moeilijk is dat ze er de voorkeur aan gaven hun woningen te verlaten. Vrouwen worden verkracht en Iraakse troepen zijn systematisch bezig het land leeg te plunderen, zeiden ze. De Irakezen, waarmee Palestijnen actief zouden collaboreren, veranderen scholen in detentiecentra en voeren standrechtelijke executies uit. Zo werd een directeur van een supermarkt doodgeschoten omdat hij weigerde een portret van de Iraakse leider Saddam Hussein op te hangen. Ook doen verhalen de ronde over executies na aanvallen door het Koeweitse verzet.

Volgens de vluchtelingen is Koeweit-stad veranderd in een verlaten plaats, vol met afgebrande en verwoeste gebouwen en geplunderde woningen. De winkels zijn leeg en er zijn grote tekorten aan voedsel. Volgens de Bengaalse regering heeft Irak 2.000 Bengalse gastarbeiders in Koeweit gedwongen in militaire kampen te werken. Volgens een regeringswoordvoerder in Dhaka hebben deze Bengalen geen toestemming gekregen naar hun land terug te keren. Bovendien hebben 15.000 Bengalen in Irak te horen gekregen dat ze hun drie- tot vijfjarig dienstverband moeten voltooien voor ze het land mogen verlaten. (Reuter, AP, AFP)