Bush legt standpunt VS uit voor Iraakse tv

BAGDAD, 17 sept. De Iraakse televisie heeft gisteren een korte toespraak van de Amerikaanse president George Bush uitgezonden, waarin deze verklaarde dat de Verenigde Staten niets tegen het Iraakse volk hebben maar slechts de inval in Koeweit ongedaan willen maken.

Tijdens de rede van Bush hielden in de straten van Bagdad en andere steden duizenden Irakezen anti-Amerikaanse demonstraties, die waren georganiseerd door de regering. Volgens de Iraakse televisie waren zelfs miljoenen mensen de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over de boodschap van Bush.

Onmiddellijk na de toespraak betichtte de Iraakse televisie Bush ervan een wig te willen drijven tussen het Iraakse volk en president Saddam Hussein. Ook zou Bush 'dictator van de hele wereld' willen worden en agressie tegen Irak in de zin hebben.

De Amerikaanse president probeerde in zijn toespraak duidelijk te maken waarom de VS zich verzetten tegen Irak. 'Ons enige doel is om weerstand te bieden aan de inval die werd bevolen door Saddam Hussein (...) Koeweit was het slachtoffer en Irak de agressor', zei Bush. Saddam Hussein vertelt u dat dat deze crisis en conflict is tussen Irak en de Verenigde Staten. In feite is het Irak tegen de wereld'. De boodschap van Bush aan het Iraakse volk, die in Washington was opgenomen en voorzien van een Arabische vertaling, was zaterdag aangekomen in Irak. Geheel onaangekondigd werd de rede van Bush op een meestal niet dicht bekeken zender uitgezonden, terwijl het andere net een tekenfilm bood. Veel mensen bleven onwetend van Bush' toespraak.

Saddam Hussein stelde Bush in de gelegenheid om zich tot het Iraakse volk te richten, nadat Bush zich er over had beklaagd dat de Iraakse leider wel regelmatig toegang had tot de Amerikaanse media maar hij niet tot de Iraakse. (Reuter, UPI, AFP)