Albanie dient een verzoek in voor aansluiting CVSE

WENEN, 17 sept. Albanie heeft zaterdag laten weten zich bij de Europese Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking (CVSE) te willen aansluiten. Daartoe is bij de CVSE een formeel verzoek ingediend. Albanie, het enige Europese land dat zich sinds 1975 afzijdig heeft gehouden van het CVSE-proces, heeft verzocht om 'deelname aan alle komende conferenties en ontmoetingen, met alle rechten die daarmee samenhangen'.

Volgens het Albanese persbureau ATA hoopt Albanie 'het benodigde begrip' te vinden voor het verzoek om toelating. Albanie, aldus ATA, is 'bereid en vastbesloten' de principes en beslissingen van de CVSE in de praktijk te brengen. Die principes hebben onder andere betrekking op de eerbiediging van de mensenrechten en de internationale veiligheid. Er worden in de Albanese wetgeving 'veranderingen' aangebracht om die in overeenstemming te brengen met de akkoorden van Helsinki. Op zijn verzoek heeft Albanie eerder dit jaar al de status van waarnemer gekregen bij bijeenkomsten van de CVSE-landen. (AP)