Absentie in dienst van softbal

Vorige week verwijderde de Koninklijke Nederlandse Honk- en Softbalbond het softbalteam van Bloemendaal met een pennestreek uit de nationale hoofdklasse. De reden voor die opzienbarende maatregel was het niet opkomen van Bloemendaal voor de wedstrijd tegen Schiedam die 26 augustus gespeeld moest worden. Voorzitter J. Kluyskens heeft zijn hoop gevestigd op een gesprek met de bond, dat vooraf gaat aan het hoger beroep dat Bloemendaal (in de afgelopen tien jaar tweemaal Europa Cupwinnaar en een keer kampioen van Nederland) heeft aangetekend.

De competitie telt 54 wedstrijden en door die enorme hoeveelheid duels moet er nogal een ontmoeting worden verplaatst. Moet je als club niet altijd voldoende mensen ter beschikking hebben? 'Natuurlijk gebeurt het dat sommige wedstrijden op een ander moment gespeeld worden, maar wij hadden met die datum grote problemen. Niet alleen vanwege geblesseerde speelsters, maar er kwamen ook nog drie, vier internationals terug uit de Verenigde Staten waar ze met de Nederlandse ploeg waren geweest. Die moesten bovendien kort erop weer met Oranje naar Italie. Om die redenen vroegen wij uitstel aan, maar dat werd niet gegeven.' Dus u wist op dat moment al dat men niet gevoelig was voor uw argumenten. Dat betekende een extra risico wanneer u niet zou opkomen. 'Wij hadden geen keus. De bond zei dat we dan maar met junioren moesten komen, maar dan maak je het spelletje belachelijk. Dus was in onze ogen niet opkomen de enige mogelijkheid. Dat we daardoor uit de hoofdklasse gestoten zouden worden is een rare beslissing. In de competitie is twee keer eerder de gewone straf gegeven, twee winstpunten in mindering en vijftig gulden boete.' Zijn er speelsters die zullen vertrekken bij uw club als de straf gehandhaafd blijft of heeft het nog andere consequenties? 'Het is een besluit van de groep geweest en daarbij is afgesproken dat niemand zou gaan lopen. Een ander gevolg is dat speelsters die nu in het Nederlands team staan een klasse lager spelen en dus wedstrijden op het hoogste niveau missen. Juist de internationals zijn teleurgesteld dat het gebeurd is. We hopen op het hoger beroep en als dat niet helpt denken we aan een nog hoger beroep... de burgerrechter.'