Sierlijke hommage aan flamenco meester

Lang geleden reisde 'el Bailaor Ciro' de wereld rond met de groten van zijn tijd. Degenen die hem in die tijd zagen optreden waren enthousiast. 'Hij hanteert zijn techniek met zoveel meesterschap en inspiratie dat je voelt: het is flamenco die van binnenuit komt', werd er geschreven. Na jaren vond hij het genoeg en vestigde hij zich, nog vrij jong, in Madrid als choreograaf en dansleraar. De afgelopen week was 'el Maestro Ciro' in Utrecht voor een aantal workshops in het Centro Flamenco Puro. Hij gaf daarmee een extra impuls aan het enthousiaste werk van oud-leerling Rini Kersten, die met de organisatie van een hommage aan deze leermeester van enkele van de beste hedendaagse dansers bewees dat zijn centro meer dan alleen een dansschool is.

La Tanya, Joaquim Ruiz en Javier Baron dansten hun hommage technisch perfect en met veel gevoel voor ritme. La Tanya toonde zich een klassieke bailaora, die het sierlijke spel van de handen, zo kenmerkend voor een vrouwelijke dans, perfect beheerst. Helaas danste ze na de pauze met een bata de cola, de lange rok die acrobatische toeren eist om niet te struikelen en die afleidt van waar het om gaat. Javier Baron schitterde de laatste minuten van zijn verder teleurstellende optreden met een vindingrijke Zabateado. Maar Joaquim Ruiz was zeer geinspireerd, vooral bij een traditionele tango. Niet ouderwets met de handen in de zij en een opgeblazen macho borst, maar atletisch en spannend. Het was flamenco 'van binnenuit'. De gitaristen verrichtten hun werk alert en zonder al te veel opsmuk. De soli van de beide zangers waren vlak, maar als begeleiders van de dans reageerden ze uitstekend. Het publiek genoot, en el Meastro Ciro behoeft zich geen zorgen te maken. Zijn leerlingen zijn voortreffelijke flamenco-dansers geworden.

Homenaje al Maestro Ciro, met la Tanya, Javier Baron en Joaquim Ruiz (dans), Manuel Palacin en Salvator Suero (zang) en Paco Cruz, Juan Soto en Miguel Ribeira (gitaar), gezien in theater Tivoli, Utrecht, 14/9, nog te zien aldaar 15/9.

    • Aad Huizer