Rustig leven beste middel bij maagzuur

ROTTERDAM, 15 sept. Brandend maagzuur en zure oprispingen zijn een op de twintig Nederlanders dagelijks tot last. De reclame voor de aloude maagtablet Rennie laat de patienten geloven dat ze hun jachtige en onregelmatige leven kunnen volhouden als ze maar regelmatig een tabletje slikken. Volgens dr. E. C. Klinkenberg-Knol, gisteren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gepromoveerd op de schadelijke werking van brandend maagzuur (gastro-oesofageale reflux ziekten), kunnen de patienten beter hun levensstijl veranderen.

Dat houdt in: rust; minder koffie, thee en cola, alcohol en melk; vezelrijk voedsel; geen zware maaltijden; geen knellende kleding, niet bukken maar door de knieen zakken, slapen met het hoofdeinde van het bed omhoog. Vol te houden als de klachten over zijn, anders is de kans groot dat ze in korte tijd terugkeren.

Rennies neutraliseren het maagzuur. Klinkenberg vindt dat voor de lichte gevallen van refluxziekte een aanvaardbare aanvullende therapie. De meeste medicijnhandboeken adviseren daarbij aluminium- of magnesiumhydroxide. De carbonaten in Rennies binden het maagzuur zo sterk dat de maagwand van de weeromstuit nog veel meer zuur gaat maken.

Klinkenberg onderzocht vooral de ernstiger vormen van de ziekten. Tot een jaar of tien geleden was daarvoor een operatie de enige hoop op blijvende verbetering. De uitkomst van die zware ingreep was dikwijls teleurstellend.

Een nieuwe generatie geneesmiddelen die de maagzuurproduktie remmen, bleek behalve voor maagzweerlijders ook een uitkomst voor refluxziekten. Klinkenberg vergeleek twee recente, concurrerende middelen: ranitidine (merknaam Zantac) en omeprazole (merknaam Losec). Omeprazole wint; er werden meer patienten beter van. Toch adviseert zij bij de niet al te ernstige gevallen eerst ranitide-achtige stoffen. Die remmen de maagzuurproduktie niet totaal. Losec doet dat wel.

Het probleem is dat patienten de middelen vrijwel hun hele leven zullen moeten slikken, terwijl over de lange-termijneffecten van een grote ingreep als het stilleggen van de maagzuurproduktie nog weinig bekend is. Klinkenberg heeft na ruim drie jaar gebruik van omeprazole door haar patientengroep geen nadelige effecten waargenomen. Maar zij heeft een voorkeur voor een middel dat de afsluiting van de slokdarm versterkt, want omdat die niet goed is, komt het maagzuur naar boven.