Premier DDR ontheft minister van Stasi-zaken

BERLIJN, 15 sept. DDR-premier Lothar de Maiziere heeft gisteren minister van binnenlands zaken Peter Diestel ontheven van zijn verantwoordelijkheid voor de ontbinding van de Oostduitse geheime dienst, de Stasi.

Enkele uren daarvoor had Diestel in het parlemnt nog een motie van wantrouwen overleefd, die zijn omgang met de Stasi-erfenis tot onderwerp had. De Maiziere had Diestels optreden tijdens het debat in de Volkskammer nog ondubbelzinnig gesteund.

Volgens een regeringswoordvoerster tilt de premier zwaar aan de bezwaren tegen Diestel, die er met name door twee parlementaire commissies van is beschuldigd hun werk voor de opruiming van de Stasi-erfenis te hebben bemoeilijkt. Diestel blijft minister. Of hij ook kandidaat-premier voor de CDU in het toekomstige bondsland Brandenburg blijft, is niet meegedeeld. De Stasi-zaken worden tot de opheffing van de DDR op 3 oktober, door een liberale staatssecretaris waargenomen. Hij heeft de opdracht gekregen, anders dan Diestel, nauw met de parlementaire commissies samen te werken.

Inmiddels zijn zestig 'undercover' Stasi-agenten ontslagen uit het apparaat van Diestels ministerie. Premier De Maiziere onderzoekt inmiddels de antecedenten van in totaal vier ministers, die een parlementaire commissie ervan beschuldigt informanten van de Stasi te zijn.