Philips houdt belang in AT en T NSI

ROTTERDAM, 15 sept. De Spaanse telefoonmaatschappij Telefonica krijgt een belang van 6 procent in AT en T NSI, de internationale houdstermaatschappij van het telecommunicatieconcern AT en T. Maar dat gaat niet ten koste van het aandeel van Philips. Het Nederlands concern houdt zijn belang van 15 procent.

Dat blijkt uit het principe-akoord dat gisteren in Madrid door AT en T en Telefonica is getekend. Eerder was gespeculeerd dat Philips zich volledig zou terugtrekken uit AT en T NSI. De samenwerking tusen Philips en AT en T stamt uit 1984 toen beide firma's een joint venture oprichten, waarin ieder een belang kreeg van 50 procent. AT en T zou zorgen voor de techniek, Philips voor de toegang tot de Europese markt.

Maar toen de joint venture een belangrijke Franse order miste, nam AT en T in 1988 zelf het heft in handen. Philips verminderde zijn belang tot 40 procent en daarna nog eens tot 15 procent. Daardoor ontstond ruimte voor andere Europese partners.

AT en T had al te kennen gegeven dat ze de joint venture wilde uitbouwen tot platform voor Europese samenwerking, maar wel de meerderheid wenste te houden. In 1989 verwierf het Italiaanse staatsholding STET een belang van 20 procent in AT en T NSI. Door de de deelneming van Telefonica daalt het aandeel van AT en T van 65 tot 59 procent.