Parijs noemt inval in residentie 'agressie'

PARIJS, 15 sept. De Franse president Francois Mitterrand heeft gisteren de inval in de residentie van de Franse ambassadeur in Koeweit en de arrestatie van vier mensen, onder wie een militaire attache, scherp veroordeeld als een 'daad van agressie'. Mitterrand kondigde aan dat het Franse kabinet zich vandaag tijdens een spoedzitting zal beraden op een gepaste reactie op het incident. De militaire attache werd overigens na enige tijd vrijgelaten, maar over het lot van de drie anderen is niets bekend.

De Irakezen vielen gisteren ook de residentie van de Canadese consul in Koeweit binnen, terwijl deze juist overleg voerde met zijn Amerikaanse, Ierse en Australische collega's. De consuls werden meegenomen naar een plaatselijk politiebureau en later vrijgelaten, toen bleek dat ze in Bagdad stonden geregistreerd als diplomatiek personeel. De Canadese ambassadeur in Bagdad heeft onmiddellijk protest aangetekend tegen de Iraakse inval, terwijl ook de Iraakse ambassadeur in Ottawa op het ministerie van buitenlandse zaken werd ontboden. Woensdag waren ook al Iraakse soldaten het huis van de Nederlandse ambassadeur in Koeweit, Veling, binnengedrongen. Gisteren is ook een inval gedaan in de Belgische ambassade in Koeweit.

De Europese Gemeenschap stelde in een verklaring dat de handelwijze van de Irakezen een niet te tolereren inbreuk op het internationale recht vormde.

In totaal zijn er nog zes ambassadeurs van EG-staten in Koeweit achtergebleven. De overigen zijn 'tijdelijk vertrokken'. Formeel zijn de ambassades niet gesloten, omdat de EG-landen de Iraakse annexatie van Koeweit niet erkennen.

Ook de Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren met verontwaardiging gereageerd op de inbreuk op de diplomatiek immuniteit. Volgens hem verhoogt deze de spanningen in de Golf. Hij verzekerde Frankrijk van Amerikaanse steun bij eventuele Franse stappen naar aanleiding van het incident van gistermorgen. Niettemin verklaarde Bush nog steeds te hopen op een vreedzame oplossing van de crisis in de Golf.

Irak ontkende gisteren overigens dat Iraakse militairen de residenties van de Franse en Nederlandse ambassadeurs waren binnengevallen. Volgens het Iraakse persbureau INA staan de Iraakse soldaten onder strikte instructies om diplomatieke woningen niet te betreden, ook al zijn alle diplomatieke vertegenwoordigingen in Koeweit door Bagdad van hun status vervallen verklaard.

INA zei ook dat een proces in Bagdad tegen de Amerikaanse president Bush wegens 'misdaden tegen de menselijkheid' op 15 oktober zal beginnen. Een van de misdaden, waarvan de president wordt beschuldigd, is de economische blokkade van Irak.

Amerikaanse en Australische marineschepen hebben intussen gisteren voor de kust van Oman enkele schoten gelost voor de boeg van de Iraakse olietanker Al-Fao, toen deze weigerde om te stoppen. Vervolgens gingen de Amerikanen en de Australiers aan boord van de tanker om die te doorzoeken. Nadat was gebleken dat het vaartuig leeg was, kon het ongestoord doorvaren naar de haven van Basra.

In het Kanaal heeft intussen de Franse marine gisteren twee niet nader geidentificeerde schepen aangehouden en doorzocht. Vervolgens konden beide vaartuigen hun reis ongehinderd voortzetten. Ook eerder deze week hadden de Fransen al een op de Bahamas geregistreerd schip tegengehouden in het Kanaal. Ook dit mocht echter later verder. (Reuter, AP, AFP)