Omstreden voorzitter Bez moet weg; Redding Bordeauxpolitieke kwestie

BORDEAUX, 15 sept. Verhalen over zwart-geldpraktijken en omkoping, verdwijning van miljoenen aan overheidsgeld en onderzoeken van fiscus en justitie: de Franse voetbalcompetitie is weer begonnen. Na een aantal affaires van financieel wanbeheer in het Franse voetbal, probeert nu Girondins de Bordeaux, de club van Wim Kieft, zich te redden uit een tekort van naar schatting 40 tot 70 miljoen gulden.

Het onderwerp is naar de eerste plaats van de politieke agenda gestegen, want de gemeente heeft door subsidie en garantstelling voor kredieten miljoenen in de club gestoken. De socialistische oppositie in de gemeenteraad heeft een reddingsoperatie van een consortium van Zwitserse banken een krediet van 40 miljoen gulden waarvoor de gemeente garant zou moeten staan geblokkeerd. Eerst moet volgens de socialisten de omstreden voorzitter van de club, Claude Bez (hij noemt zich al demissionair), opstappen en moeten alle feiten over de schimmige financiele situatie van de club op tafel komen.

De burgemeester van Bordeaux, oud-premier Jacques Chaban-Delmas, stelde de socialisten deze week een ultimatum, tijdens een perslunch in Parijs waar politieke- en sportjournalisten onwennig-broederlijk naast elkaar zaten. De socialistische leider in de raad, Francois-Xavier Bordeaux, kreeg van de burgemeester tot vandaag tijd om met 50 miljoen gulden te komen, die hij beweert met zakenlieden bijeen te kunnen brengen ter redding van de club. Zo niet, dan neemt de burgemeester niet nader omschreven 'noodmaatregelen' om de club te redden. Francois-Xavier Bordeaux, bankier in het dagelijks leven, liet weten zich door niemand te laten opjagen en vast te houden aan zijn twee voorwaarden, voordat hij uberhaupt in actie komt.

Familieleden

Het verbaast velen in Bordeaux dat de conservatieve burgemeester Chaban-Delmas de clubvoorzitter zo trouw blijft. De temperamentvolle zakenman Claude Bez is er weliswaar in de afgelopen jaren in geslaagd Girondins de Bordeaux tot de tweede club van Frankrijk te maken, maar of dat geheel volgens de regels der wet en belastingheffing is geschied, is nu in onderzoek bij justitie. Bez wordt er onder meer van beschuldigd familieleden te hebben bevoordeeld bij de bouw van club-accommodaties en hij zou belasting hebben ontdoken.

Justitie werd overigens op het spoor van Bez gezet door een andere zakenman en bekend socialistisch parlementarier: Bernard Tapie. Tapie is eigenaar van de eerste club van Frankrijk, Olympique Marseille, en werd een half jaar geleden door Bez beschuldigd van het omkopen van spelers.

Chaban-Delmas houdt vol dat er niets aan de hand is. Bij diens aantreden had de burgemeester twaalf jaar geleden Bez voorgehouden dat de stad Bordeaux een topclub wilde, maar dat er geen franc onder tafel mocht worden betaald. 'Goed', had Bez geantwoord, 'maar dan wordt het wel wat duurder.' Dat is uitgekomen. De stad heeft de afgelopen zeven jaar 14 miljoen gulden in de club gestoken en volgens de burgemeester is dat een alleszins overzichtelijk bedrag van 14 gulden per inwoner. Met een goed seizoen en twee ronden Europa Cup kan de club de lening snel afbetalen, zodat de gemeentelijke garantstelling geen overmatig risico is, meent Chaban-Delmas.

Salarissen

Kritici zien in Girondins de Bordeaux na de affaires met Olympique Marseille, Paris Saint Germain en Saint Etienne weer een voorbeeld van de staat van oververhitting, waarin het Franse voetbal verkeert. Voetballers in Frankrijk verdienen na hun collega's in Italie de hoogste salarissen in Europa. Het gemiddelde maandsalaris is 30.000 gulden, maar bij de grote clubs ligt dat aanzienlijk hoger. Bij Olympique Marseille verdient een speler tussen de 50.000 en 350.000 per maand, bij Bordeaux tussen 25.000 en 175.000 gulden plus gratis extra's als huis en auto. Daartegenover staat een gemiddeld toeschouwersaantal van 15.000 per wedstrijd veel lager dan Italie (55.000) en Spanje (48.000). De Franse clubs kunnen hun dure begroting dus alleen maar bekostigen door zich afhankelijk te maken van grote geldschieters en door miljoenensteun van de gemeentelijke overheden. Dat maakt het voetbal, zoals in Bordeaux bewezen, onderhevig aan politieke invloeden.

Niettemin meldde zich gisteren weer een nieuwe gegadigde voor Girondins de Bordeaux: het sportmarketingbureau McCormack. Directeur en bekend oud-tennisser Patrick Proisy liet weten wel te voelen voor een belang in de club, wanneer de mist over de cijfers is opgetrokken en het politieke debat gekalmeerd.

Wim Kieft maakt zich vooralsnog geen zorgen over de spanningen bij zijn nieuwe club. 'Bordeaux is altijd een nette en serieuze club geweest. We hebben onze salarissen op tijd ontvangen. De spelers praten hier onderling niet over. Wij zijn met voetbal bezig.' Overigens staat Girondins de Bordeaux op dit moment met zeven punten uit acht wedstrijden op de veertiende plaats.

    • Peter ter Horst