Mandela: De Klerk overtuigd van manipulatie bij geweld

JOHANNESBURG, 15 sept. De Zuidafrikaanse zwarte leider Nelson Mandela heeft gisteren na een onderhoud met de Zuidafrikaanse president F. W. De Klerk gezegd dat de president nu ook van oordeel is dat het recente geweld in de zwarte wijken bij Johannesburg door een 'verborgen hand' wordt gemanipuleerd. Volgens Mandela stelde De Klerk dat de onrust van de laatste weken niet gewoon een strijd van zwarten tegen zwarten was, maar door een 'derde hand' werd gestuurd.

De ontmoeting van Mandela en De Klerk was al hun tweede binnen een week. De president zelf wilde na afloop van het gesprek geen mededelingen doen, maar Mandela zei dat De Klerk volgende week een plan zou onthullen om de schuldigen aan de bloedbaden op te sporen. Mandela gaf geen bijzonderheden over het plan dat De Klerk hem had getoond. Hij zei slechts te hopen dat het zal werken.

Enkele uren nadat beide leiders met elkaar in Pretoria over de gewelddadigheden hadden overlegd deed zich een nieuw bloedig incident in een voorstad van Johannesburg voor. Onbekenden openden het vuur op een passgierstrein, waarbij vijftien mensen gewond raakten.

Pag.4: Verdacht patroon