Koopjesjagers speuren voorzichtig Damrak af

AMSTERDAM, 15 sept. Op de Amsterdamse beurs bleken deze week de koopjesjagers ondanks alle spanning in de Golf weer actief. Waar de grote beleggers het getuige de geringe omzet af lieten weten roken de waaghalzen hun kans en keken ze naar fondsen die ver waren doorgezakt.

Bij de grootste stijgers van het Damrak zaten naast het allerkleinste grut dan ook vooral de fondsen die in het beleggersjargon als special opportunities worden beschouwd. Het niet overgenomen Verto, dat milieu-risico's ten spijt natuurlijk overnamekandidaat blijft, kon bijna 14 procent aantrekken. Koppelpoort is ook zo'n bedrijf waarvan beleggers vermoeden dat het nog wel eens een bouwer als koper aan zou kunnen trekken. Voor Internatio-Muller geldt hetzelfde. Nu Furness richting Pakhoed schuift kijken beleggers met extra aandacht naar dit uit de haven gediversificeerde conglomeraat. Bekend is dat HBG nog wel wat installatiebedrijven wil kopen en Internatio heeft behalve die ook nog zijn voor bouwers interessante dochter Nettenbouw. Voer genoeg voor geruchten en voor zeven maal de winst oftwel 20 gulden onder de koers van 92 waartegen Internatio-Muller een jaar geleden nieuwe stukken emitteerde, willen beleggers wel een gokje wagen.

Bij Delft Instruments denken beleggers blijkbaar dat een dertig procent koersval van 45 naar 30 gulden op een dag noodt tot het toch maar weer proberen. De koers ligt immers nog steeds onder de 38 gulden intrinsieke waarde.

Heineken drijft omhoog op Buckler, waarop weinig accijns hoeft worden afgedragen en sprong op het halfjaarbericht een tientje omhoog. Met een koers/winst verhouding van 11 is het concern internationaal immers een koopje. Ook de winsten van 7 procent die KLM en VNU deze week boekten zijn te zien als een soort herstel.

Opvallend is dat de koopjesjagers twee van de grootste verliezers van de afgelopen maand, Hunter Douglas en Nedlloyd, nog steeds links laten liggen. Maar dat zegt misschien meer over de verwachtingen ten aanzien van de dollar dan over de waardering van deze ondernemingen.

Bij de uitgevers is Wolters Kluwer duidelijk favoriet, wat goed nieuws is voor Elsevier dat zijn aandelen wil verkopen. De overname in mei van dit jaar van een Amerikaanse medische uitgever van Rupert Murdoch voor een half miljard gulden lijkt Wolters Kluwer de dollar ten spijt extra aantrekkingskracht te hebben gegeven. Sinds een dieptepunt van 41,50 na de mini-krach van oktober vorig jaar, is het aandeel Wolters Kluwer 25 procent meer waard geworden.

Van Ommeren Ceteco, niet royeerbaar gecertificeerd maar zonder het gevreesde zwarte ruitje dat CSM en Nutricia in de prijscourant nog moeten torsen, omdat ze de nieuwe afspraak over beschermingsconstructies niet willen tekenen, mag dan in de top onenigheid hebben over het te voeren beleid. Maar de beurs vindt de aandelen 50 procent meer waard dan eind vorig jaar en hoopt op spektaculaire ontwikkelingen, al zegt VOC nadrukkelijk dat Ceteco blijft en de onderneming groot genoeg is om zelfstandig te blijven.

Ook Orco Bank wil graag zelfstandig zijn problemen met de fiscus oplossen. Pikant is dat de beurs een onderzoek naar overtreding van de modelcode over voorwetenschap is gestart bij een fonds waar een van haar eigen bestuurders commissaris is.