Inflatie VS stijgt met 1,3%, daling aankopen

WASHINGTON, 15 sept. De sterke stijging van de olieprijzen heeft de inflatie in de Verenigde Staten in augustus met 1,3 procent opgejaagd en de consumentenbestedingen met 0,6 procent verlaagd. Deze cijfers heeft het ministerie van Arbeid in Washington gisteren bekendgemaakt.

De inflatiestijging was de hoogste in negen maanden. In januari, toen de strenge winter eveneens de energieprijzen omhoog stuwde, stegen de kosten van levensonderhoud met 1,9 procent. In juli daalde het inflatiepercentage nog licht. Met de nieuwe maandcijfers wordt voor het eerst duidelijk hoe de Golfcrisis de toch al zwakke Amerikaanse economie treft. Bezorgde economen verwachten dat het recessiegevaar hierdoor is versterkt. 'Als je de recessietheorie aanhangt, word je door deze cijfers zeker niet ontmoedigd', zei het hoofd van de economische afdeling van de Shawmut Bank in Houston, Nicholas Perna, in een reactie. Vrij algemeen wordt onder financiele deskundigen verwacht dat de Federal Reserve Board het monetaire beleid zal versoepelen om de economische groei meer kansen te geven. De Federale Bank streeft naar renteverlaging. Met spanning wordt intussen gewacht op een akkoord tussen het Witte Huis en het Congres over een forse verlaging van het begrotingstekort.

De beurs in Wall Street stond gisteren onder druk van zowel de toegenomen inflatie als de spanning in de Golf. 's Middags noteerde het Dow Jones-gemiddelde van 30 industriele fondsen 30 punten lager, later herstelde de Dow zich iets om uiteindelijk op een verlies van 18,56 punten op 2564,11 punten te sluiten. Na een stijging van 0,4 procent in juli daalden de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten vorige maand met 0,6 procent. De daling wordt door het departement van handel geheel toegeschreven aan de gestegen prijzen voor autobrandstoffen. Amerikanen geven in hun bestedingen voorrang aan het autorijden. Vooral de verkoop van nieuwe auto's is vorige maand drastisch teruggelopen.

Exclusief de invloed van de olieprijs daalden de verkopen van de detailhandel in augustus zelfs met 1,1 procent. De consumentenbestedingen bepalen voor tweederden de economische groei in het land.

Een tweede teken dat de economie verder verzwakte, is de daling van de industriele produktie in augustus met 0,2 procent, na een onveranderd niveau in juli. De afgelopen twaalf maanden was de produktie met slechts 1,5 procent toegenomen.

In de eerste acht maanden van 1990 zijn de producentenprijzen met 4,6 procent gestegen, net iets boven de 4,5 procent stijging in dezelfde periode in 1989. Analysten verwachten dat deze groothandelsprijzen over het hele jaar 1990 meer dan vijf procent zullen toenemen. Daarna wordt dat cijfer hoger, omdat de toegenomen energiekosten pas in december zullen doorwerken in alle sectoren van de industrie. 'Het eerste teken van slecht nieuws', zegt Nicholas Perna van de Shawmut Bank. Groothandelsprijzen voor huisbrandolie en petroleum, produkten die Amerika veel gebruikt worden, zijn sinds de Iraakse invasie in Koeweit met respectievelijk 38,8 procent en 16,9 procent omhooggesprongen. (Reuter)