Financien IOC

Het Internationaal Olympisch Comite wordt steeds meer een multinational. De van oorsprong pure sportorganisatie heeft bij de 96ste sessie in de Japanse hoofdstad Tokio de financiele plannen voor de periode tot en met 1992 naar buiten gebracht. Volgens voorlichtster Michele Verdier denkt het IOC in die drie jaar in totaal zo'n 3,5 miljard gulden binnen te kunnen halen. Voor een organisatie die tien jaar geleden nog elk dubbeltje ettelijke malen diende om te draaien alvorens het kon worden uitgegeven, een uitzonderlijk hoog bedrag. De laatste 100.00 dollars werden aangebroken in 1980, het jaar dat Juan Antonio Samaranch aantrad. Sindsdien lijkt het IOC een goudmijn te hebben ontdekt die voorlopig maar geld blijft spuien. Volgens Verdier zal het meeste geld binnen komen via de verkoop van de televisie-rechten voor de verschillende Olympische Spelen. Vooral uit de Verenigde Staten verwacht het IOC nog meer dollars te halen. De rest van de 3,5 miljard moet worden opgebracht door onder andere marketing en verder gaande sponsoring.