CAREL DEKEN; Filosofische instelling

Carel Deken is terug in de tafeltennistop. De 44-jarige ex-international vormt samen met Niels Albers de trainersstaf van eredivisieclub Avanti. De tafeltenniswereld reageerde verbaasd, maar eigenlijk is er niets bijzonders aan de hand: Deken was altijd al een topper, en die horen nu eenmaal op het hoogste niveau thuis.

Wie Carel Deken niet goed kent, kan al snel de indruk krijgen, dat hij eigengereid en betweterig is. Maar degenen die al wat langer met de gymnastiekleraar te maken hebben, weten wel beter. 'Carel is eigenlijk een wat filosofisch ingestelde man, die veel nadenkt en praat over het functioneren van mensen. En daar heeft hij aardig kijk op. In de omgang is hij een aimabel en wat slordig mens, ' zegt zijn vriend en collega Jan Stekelenburg, conrector op het Fons Vitae-Lyceum in Amsterdam, maar bij het grote publiek beter bekend als presentator van Studio Sport.

Deken, afkomstig uit een groot katholiek Amsterdams gezin, heeft een roemruchte tijd in de tafeltenniswereld achter zich. Zo tussen zijn twintigste en dertigste was hij international. Echt grote successen heeft hij niet geboekt. Zijn belangrijkste wapenfeit was het winnen van de NTTB-cup, een soort officieus nationaal kampioenschap. Deken was van huisuit verdediger, maar op een gegeven moment groeide bij hem het besef, dat hij aanvallend meer mogelijkheden had.

Bert van der Helm, die als 15-jarige zijn allereerste partij in de ereklasse tegen Deken speelde: 'Die overgang van aanvallen naar verdedigen gebeurde op een wijze die heel typerend was voor Carel. Zonder enig compromis begon hij tegen elke bal aan te beuken. Hij zei: 'Als ik vandaag meer dan de helft fout sla, dan is dat geen ramp. Over een tijdje sla ik meer dan de helft raak, en dan win ik dus'.' Doordat Deken te zwaar was gebouwd voor het spelletje der lichtvoetigen, slaagde hij er niet in de internationale top te bereiken. 'Bovendien was een studie aan de academie in die tijd ook niet ideaal voor topsporters', vult de Vinkeveense gymnastiekleraar aan. Na zijn actieve loopbaan werd hij trainer bij de club waar hij uit voortgekomen was, Tempo Team. Het ene succes na het andere werd geboekt. Maar na acht jaar kwam op een abrupte en zeer pijnlijke wijze een einde aan de samenwerking.

De versies over het afscheid lopen enigszins uiteen. Een vaststaand feit is, dat het bestuur van Tempo Team aan Deken liet weten dat zijn contract niet zou worden verlengd. Dat gebeurde op een moment dat deze midden in een genezingsproces zat. Eerder was bij hem kanker aan de schildklier geconstateerd. Of het wel goed zou aflopen, was toen nog lang niet zeker. Deken over de handelwijze van Tempo Team: 'Ik vond het zacht gezegd niet erg stijlvol.' De toenmalige clubvoorzitter Frans van Rheenen, die vanwege deze affaire tot aftreden werd gedwongen, heeft een iets ander verhaal: 'Het boterde al lang niet meer tussen Karel en diverse selectiespelers. Zijn ziekte stond daar eigenlijk buiten. Maar het kwam naar buiten toe natuurlijk wel keihard over dat we het contract niet verlengden.' De huidige trainer, Bert van der Helm, die destijds zelf deel uitmaakte van het kampioensteam: 'Carel was een prima trainer. Ik had uitstekend contact met hem. Volgens mij was het vooral een probleem tussen Deken en Rene Hijne. Die konden niet met elkaar overweg en dat zorgde voor een splijtzwam binnen de club.' Door zijn ziekte en de onverkwikkelijke toestand bij Tempo Team had Deken de buik vol van de tafeltenniswereld met al zijn rellen en intriges. Inmiddels kon het kankerproces worden stopgezet. Maar dat kostte hem wel zijn schildklier. Als gevolg daarvan moet hij nog elke dag medicijnen gebruiken. Een paar jaar geleden pakte Deken de draad in de pingpongerij weer op. Hij werd trainer van een bescheiden clubje en werd ook actief in de Nederlandse Trainersvereniging. In alle stilte schoolde hij zich weer volledig bij.

De laatste jaren was hij regelmatig te zien als toeschouwer bij internationale toernooien. Zijn collega-trainer bij Avanti, Niels Albers: 'De tafeltennissport verandert razendsnel, maar ik heb notities van Carel gelezen en daaruit blijkt dat hij helemaal up to date is.' Deken heeft in de tafeltenniswereld een uitstekende reputatie, zij het dat men hem soms wat drammerig vindt. Van der Helm: 'Sommige mensen noemen Carel ook star. Maar dat is hij absoluut niet. Hij is wel iemand met een sterke eigen mening. Alleen goede argumenten doen hem van mening veranderen.' Namens Avanti gaat Deken ook de contacten met de tafeltennisbond onderhouden, vooral waar het gaat om de technische begeleiding van de Avanti-spelers. Dat is hem wel toevertrouwd, want volgens Jan Stekelenburg is de omgang met andere mensen juist een van zijn sterke punten: 'Op het Fons Vitae is hij heel erg gezien, omdat hij een wezenlijke belangstelling voor andere mensen heeft.' Op dit Amsterdamse lyceum maakt Deken deel uit van de onderwijscommissie en is hij voorzitter van het docentenraadbestuur. Binnen de tafeltenniswereld is hij bestuurslid van de trainersvereniging.

    • Ted van der Meer