Bush wil grote wapenverkoop VS aan Riad; Britten sturen tanksen troepen naar Golf

LONDEN, 15 sept. De Britse regering stuurt ruim zesduizend militairen met honderdtwintig Challenger-tanks naar Saoedi-Arabie. Ze heeft daartoe besloten na een verzoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker. Het betekent de grootste verplaatsing van Britse troepen sinds de Tweede Wereldoorlog.

De soldaten die naar Saoedi-Arabie worden gestuurd behoren tot de zogeheten 'Woestijnratten', een naam die de betrokken brigade ontleent aan de strijd die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika tegen de Duitsers voerde. De brigade is nu in Nedersaksen in de Bondsrepubliek gelegerd en beschikt behalve over tanks over artillerie, helikopters en gevechtwagens. Het zal ongeveer een maand kosten om alle manschappen en materieel naar Saoedi-Arabie over te brengen, zo heeft het Britse ministerie van defensie laten weten. Londen stuurt ook nog eens twaalf Tornado-gevechtsvliegtuigen en zes jagers.

De Britse minister van defensie, Tom King, zei in een toelichting op de beslissing: 'Iraaks kwalijke agressie moet gekeerd worden en mijn aankondiging van vandaag bevestigt onze vastbeslotenheid om volledig deel te nemen aan de wereldwijde poging om dat doel te bereiken.'

De Amerikaanse president Bush heeft premier Thatcher gisteravond in een telefoongesprek van een kwartier bedankt voor de toegezegde hulp.

Intussen hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen in Washington gisteren gezegd dat de regering-Bush van plan is nieuwe wapens aan Saoedi-Arabie te verkopen ter waarde van twintig miljard dollar. Het zou onder andere gaan om gevechtsvliegtuigen, tanks en raketten.

Ook West-Duitsland zal de steun voor de Amerikaanse operaties in de Golf verder uitbreiden. Dat heeft regeringswoordvoerder Dieter Vogel gisteren laten weten. Hij sloot niet uit dat bondskanselier Kohl minister Baker, die vandaag een bezoek aan Bonn brengt, extra transportfaciliteiten zal aanbieden voor het overbrengen van Amerikaanse manschappen en materieel naar de Golf. Daarbij wordt in de eerste plaats aan schepen gedacht. Op West-Duitsland en Japan is de afgelopen weken toenemende kritiek uitgeoefend, omdat deze twee landen te weinig zouden bijdragen aan de militaire operaties in de Golf. De Canadese regering stuurt tussen de twaalf en achttien gevechtsvliegtuigen die nu in de Bondsrepubliek zijn gestationeerd naar het Golfgebied ter bescherming van de Canadese schepen die daar al zijn. (Reuter, AP)