Zeker 36 doden en 270 gewonden bij slachting onder zwarten; Bloedbad in trein Z-Afrika

JOHANNESBURG, 14 Sept In een van de bloedigste incidenten tot nu toe in het onderlinge zwarte geweld in Zuid-Afrika zijn gisteren ten minste 36 doden en 270 gewonden gevallen. Zes gewapende mannen baanden zich een weg door een drukke forensentrein terwijl zij op de passagiers schoten en inhakten, en hen uit de rijdende trein naar buiten duwden.

Vanmorgen waren reddingswerkers nog niet klaar met het verzamelen van lichamen langs het acht kilometer lange traject tussen Johannesburg en het zwarte woonoord Soweto. De aanval was de derde op een zwarte forensentrein in Johannesburg deze week.

Volgens ooggetuigen stapten de zes mannen op het Denver-station in Johannesburg in de trein. Ze renden door de wagons en hakten en schoten lukraak op de forensen. De passagiers raakten in paniek en probeerden via de ramen uit de rijdende trein te ontsnappen. Het duurde zeker vijf minuten voordat de trein stopte bij een station in Soweto. Toen de hysterische passagiers zich zo snel mogelijk uit de voeten probeerden te maken, opende op het perron een tweede bende de aanval. Ook hierbij viel een aantal doden.

Een verslaggever van een lokaal radiostation in Johannesburg gaf een rechtstreeks verslag van de gebeurtenissen vanuit een helikopter die boven de stad cirkelde om over de verkeerssituatie in het spitsuur te rapporteren. De helikopter landde bij het bewuste baanvak om gewonden naar een ziekenhuis te brengen. 'Er liggen hier zeker zestig mensen, sommigen met gebroken nekken, armen en benen, sommigen neergeschoten, sommigen met gapende wonden van hakmessen. Voor mij ligt een man van wie de lippen zijn afgeslagen', aldus de verslaggever. Hij beschreef verder hoe uit het struikgewas kreten te horen waren van andere slachtoffers.

Minister van wet en orde Adriaan Vlok reageerde vannacht geschokt op de slachtpartij. Hij kondigde aan dat de politie alles zal doen wat in haar macht ligt om de moordende bendes op te sporen. In een schriftelijke verklaring zei president F. W. de Klerk dat hij hardere maatregelen zal nemen om het geweld onder controle te krijgen.

Ooggetuigen van de overvallen in de zwarte woonoorden hebben met groeiende regelmaat gemeld dat ze te midden van de aanvallende bendes blanken met zwartgemaakte gezichten of maskers zagen. De systematische aard van de terreurgolven geeft nieuwe aanleiding voor speculaties dat blanke extremisten steeds dieper betrokken raken bij het onderlinge zwarte geweld in Johannesburg en omstreken. Zij zouden het interraciale conflict aangrijpen om amok te maken in een poging de onderhandelingen tussen de regering en het Afrikaans Nationaal Congres te ontregelen. Daarbij wordt gewezen op de overeenkomst van het geweld van de afgelopen week met de manier waarop de blanke extremist Barend Strydom een jaar geleden op een plein in Pretoria het vuur opende op zwarte voetgangers. Toen raakten acht zwarten dodelijk gewond. Sindsdien is Strydom voor een aantal ultra-rechtse bewegingen uitgegroeid tot een held.

Volgens bewoners van een illegale nederzetting in het Phola Park, ten zuidoosten van Johannesburg, viel gisteren bij gevechten rondom de nederzetting een blanke dode. Het lichaam zou door de politie zijn weggehaald. Een woordvoerder van de politie, kolonel Frans Malherbe, ontkende dit met klem. Wel is bij een ander incident gisteren een blanke man gearresteerd op verdenking van het gooien van een brandbom naar een bus met zwarten.

    • Allister Sparks