Wedstrijdprogramma Spelen wordt herzien

TOKIO, 14 sept. Het Internationaal Olympisch Comite gaat het wedstrijdprogramma van de Olympische Spelen drastisch herzien, omdat het uit zijn voegen dreigt te barsten. Na de bestuursvergadering van vanochtend deelde woordvoerder Michele Verdier mee dat voor 1996 elke sport en elke discipline nauwkeurig zal worden gewogen alvorens hij (weer) op het programma wordt gezet.

Doel is het programma te limiteren en het aantal deelnemers niet verder te laten groeien. De sporten en disciplines van de Olympische Winterspelen vallen buiten de komende corrigerende maatregelen.

In 1896, bij de eerste moderne Olympische Spelen, werden acht verschillende sporten beoefend. Over twee jaar in Barcelona zullen dat er 25 zijn. Het Olympisch dorp in de Catalaanse hoofdstad kan niet meer dan 15.000 deelnemers herbergen. Om dat getal niet te overschrijden heeft het IOC de internationale sportbonden een quota-stelsel aanbevolen.

Volgende week dinsdag kiest het IOC de organiserende stad voor de Spelen in 1996. Athene, Atlanta, Belgrado, Manchester, Melbourne en Toronto hebben inmiddels in totaal 175 miljoen gulden aan promotionele activiteiten uitgegeven. Een uitgesproken voorkeur bestaat evenwel niet duidelijk meer bij de leden van het IOC. De Roemeen Alexandru Siperco, 35 jaar in het IOC, zei nooit zo'n spannende competitie te hebben meegemaakt. 'Het is met geen mogelijkheid te zeggen wie gaat winnen. Sentimenten zijn belangrijk, maar er moeten ook andere overwegingen worden gemaakt.' Dit standpunt werd gedeeld door Augustin Arroyo. 'Alle steden hebben sterke punten. De IOC-leden hebben allemaal verschillende gewoonten en gezichtspunten. Athene is de moeder van de Olympische Spelen, maar je kunt niet alleen met je hart stemmen, je moet ook je verstand gebruiken.' Het Griekse IOC-lid Nikos Filateros gaf toe dat de infrastructuur van Athene niet kan wedijveren met die van de andere kandidaten. 'Maar in 1994 kan Athene dat wel.'

Door kapitaal uit de Europese Gemeenschap wordt de telecommunicatie verbeterd. Er komt een ringweg rond Athene te liggen, er wordt een nieuw vliegveld aangelegd en om de luchtverontreiniging te verminderen wordt in 1993 overgegaan op loodvrije benzine.

Koeweit

Het Internationaal Olympisch Comite heeft steun betuigd aan de Koeweitse sporters en officials, maar het standpunt over Irak met betrekking tot deelneming aan de Aziatische Spelen aan Azie overgelaten. Over acht dagen beginnen in Peking de Aziatische Spelen. Deze wedstrijden worden weliswaar met Olympische goedkeuring gehouden, maar het IOC voert daar geen jurisdictie over. Voor het begin van de Spelen neemt de Aziatische Sportraad (OCA) een besluit over de deelneming van Irak. Twaalf landen hebben al gedreigd de Aziatische Spelen te boycotten als de bezetter van Koeweit wordt toegelaten.

Lord Killanin, oud-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comite wil dat Ben Johnson nooit meer meedoet aan de Olympische Spelen. Killanin zei dat tijdens een vraaggesprek met de Engelse televisie. Volgens hem moet de schorsing van Johnson voor onbepaalde tijd worden verlengd. De sprinter werd in 1988 voor twee jaar geschorst door de Internationale Amateur Atletiek Federatie IAAF, nadat was betrapt op het gebruik van doping. De schorsing van Johnson loopt 24 september af. De Canadees werkt momenteel aan een rentree op de atletiekbanen. Hij wil in januari meedoen aan een wedstrijd in Toronto. (Reuter)