Vleesetende planten in de Leidse hortus geexposeerd

LEIDEN, 14 sept In de Leidse hortus is vanmiddag een tentoonstelling geopend, gewijd aan vleesetende planten. Honderden exemplaren van enkele tientallen soorten zijn in al hun verscheidenheid te bewonderen. Tevens is er informatie te zien over de 'vangtechnieken' van de planten en de wijze waarop ze hun insectenprooi verteren. Van de circa 370.000 bekende vaatplanten behoren er zo'n 500 tot de carnivoren. Sommige daarvan hebben een karakteristieke bekervorm ontwikkeld die aan exotische bloemen doet denken. Andere bezitten het vermogen om zich te bewegen of hebben met klieren bezette bladeren die zich om het slachtoffer vouwen. De prooien van vleesetende planten bestaan voornamelijk uit insekten.

De meeste carnivoren zijn groene planten die zelf hun voedingsstoffen maken uit licht, water en kooldioxyde. Het vermogen om ook vlees te eten breidt het menu uit en stelt hun in staat, om ook in extreme omstandigheden te overleven.

De tentoonstelling is zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Oranjerie, Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden.

FOTO'S: NRC HANDELSBLAD/ FREDDY RIKKEN