Snelle tijdrit Breukink brengt weinig voordeel

ROTTERDAM, 14 sept. Erik Breukink heeft zich op de slotdag van de Ronde van Catalonie uitgeleefd in zijn specialiteit de tijdrit. De winnaar van twee etappes tegen de klok in de Tour de France won met overmacht het eerste gedeelte van de etappe in de Ronde van Catalonie, een tijdrit over bijna dertig kilometer. De Spaanse kampioen Laudelino Cubino stelde de eindzege in de slotetappe veilig.

In het begin van de Ronde van Catalonie hoopte Breukink nog de koers in de tijdrit naar zich toe te trekken. Dat lukte niet meer, omdat hij in de vijfde etappe, over bergen, bijna zeven minuten prijsgaf. Breukink werd vijftiende in het eindklassement, op ruim zeven minuten. Steven Rooks, kopman van de ploeg-Post, eindigde als 35ste.

In de 29,1 kilometer tussen Palamos en Palafrugeill bleek de nummer drie van de Tour de France ruimschoots de beste. Het parkoers langs de Middellandse Zee was vrij vlak, met een beklimming halverwege de koers. Halfweg lieten Cubino en Lejaretta betere tijden noteren, in het tweede deelt was Breukink verreweg het snelst. Cubino hield van zijn 26 seconden voorsprong op Lejaretta slechts vier tellen over.

In het tweede gedeelte van de etappe, over ruim 74 kilometer naar Gerona, veranderde niets in de top van het klassement. Wel was er een lange ontsnapping, met Breukinks ploeggenoot Jos van Aert en de uiteindelijke winnaar, de Deen Per Pedersen.

Ronde van de EGCatherine Marsal heeft zich gisteren in de voorlaatste etappe van de Ronde van de EG voor vrouwen Leontien van Moorsel van het lijf gehouden. De Franse wereldkampioene op de weg bleef in een eerlijke confrontatie, een individuele tijdrit over 18,5 kilometer, haar Nederlandse concurrente elf seconden voor.

De achtste etappe voor de mannen (amatuers en profs) leverde ook een zege op voor de drager van de blauwe leiderstrui met de sterren. De Fransman Martial Gayant toonde aan in vorm te zijn door de 180 kilometer lange heuvelachtige rit door de Vogezen van Kaysersberg naar Saverne te winnen.