Riva begint keten van schadezaken

HOOFDDORP, 14 sept. Autohandel Riva in Hoofddorp, importeur van Amerikaanse en Duitse auto's waaronder Opel en Volkswagen, is van plan een groot aantal schadebedrijven, die zich puur met autoreparaties bezighouden, aan te kopen. In 1994 wil het bedrijf 30 schadebedrijven gekocht hebben, verspreid liggend over het gehele land. Het concern heeft al drie schadebedrijven overgenomen in Utrecht, Wijchen en Middelburg.

Volgens de secretaris van de Raad van Bestuur van Riva (Reparatie Inrichting Voor Automobielen), mr. J. E. Demper, beschikt zijn concern over de expertise en deskundigheid om een landelijke keten van schadebedrijven op te zetten. Hij wil niet zeggen welk bedrag gemoeid is met de aankoop van de bedrijven, noch een streefcijfer noemen voor de omzet.

Voor verzekeringsmaatschappijen en leasebedrijven is de reparatie van schade aan auto's een belangrijke kostenpost. Vorig jaar was met de reparatie van auto's in totaal 1,5 miljard gulden gemoeid. Een aantal verzekeringsmaatschappijen wil alleen nog zaken doen met schadebedrijven met wie eerst een contract is afgesloten, waarin kwaliteitseisen en prijzen zijn vastgelegd.

De markt van schadebedrijven is erg gesegmenteerd, volgens Demper. Zodoende moeten verzekeringsmaatschappijen met een groot aantal bedrijven contracten afsluiten. 'Als wij wij over een tijd over een landelijke keten beschikken, dan hoeven ze nog maar met een partij te onderhandelen', aldus Demper.

Riva heeft vestigingen verspreid over het hele land. Bij het concern, dat in 1916 werd opgericht, werken in totaal 850 mensen. De jaarlijkse omzet bedraagt 600 miljoen gulden.

Vijftig procent van Riva's activiteiten bestaat uit de handel in auto's. Van de overige activiteiten, leasen, autofinanciering en brandstoffendivisie maakt het leasen het belangrijkste onderdeel uit.