Oud-minister: Mazilu was kolonel van de Securitate

BOEKAREST, 14 sept. Dumitru Mazilu, bij de val van Ceausescu een prominente dissident en na de revolutie kort vice-president van Roemenie, heeft in de rang van kolonel voor de Securitate gewerkt.

Dat heeft oud-minister van binnenlandse zaken, Tudor Postelnicu, gezegd. Postelnicu, eerder dit jaar tot levenslang veroordeeld, trad gisteren als getuige op in het proces tegen generaal Iulian Vlad, voormalig hoofd van de Securitate.

Mazilu, aldus Postelnicu, speelde een rol tijdens de revolutie omdat hij uit was op wraak op de Securitate, die hem eerder aan de kant had gezet. Hij zou in 1984 als agent in de VS hebben gewerkt en op de nominatie hebben gestaan te worden bevorderd tot generaal toen men in Boekarest ontdekte dat hij contact had gehad met 'vijandig gezinde centra'.

Daarop zou hij aan de kant zijn gezet. Op 22 december zou Mazilu opdracht hebben gegeven Postelnicu ter plekke dood te schieten toen die 's avonds werd gearresteerd. Volgens Postelnicu werd zijn executie verhinderd door stafchef Stefan Guse. Mazilu baarde enkele jaren geleden opzien met een kritisch rapport over de situatie van de mensenrechten onder Ceausescu, dat hij schreef als speciaal VN-rapporteur. (Reuter)