Onzorgvuldigheid van Arbeidsbureau bij bollenprojectgelaakt

DEN HAAG, 14 sept. Arbeidsbureaus moeten nieuwe initiatieven om problemen op de arbeidsmarkt op te lossen voortaan aan de Regionale Bureaus Arbeidsvoorziening (RBA) voorleggen. Dit heeft minister De Vries van Sociale Zaken gisteren gezegd in overleg met de Tweede Kamer over het plan van het Arbeidsbureau in Stadskanaal/Vlagtwedde om alleenstaande ongeschoolde langdurig werklozen uit Oost-Groningen tijdelijk werk aan te bieden in de bollenteelt in Noord-Holland.

Het overkoepelende Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (CBA) heeft de arbeidsbureaus inmiddels van de nieuwe instructie in kenneis gesteld. Het CBA betreurt dat het Groningse RBA niet is betrokken bij het project in Stadskanaal/Vlagtwedde. In het CBA werken overheid en organisaties van werkgevers en werknemers samen. In januari neemt het CBA met de regionale buraeus de verantwoordelijk voor de arbeidsvoorziening van het ministerie van sociale zaken over.

De PvdA in de Tweede Kamer vindt het onjuist dat het tijdelijk werk in de Noordhollandse bollenteelt door het arbeidsbureau wordt gezien als passende arbeid voor langdurig werklozen in Oost-Groningen. Bij weigering lopen ze het risico van een strafkorting op hun bijstandsuitkering.

De minister deelde de kritiek van de PvdA niet. Hij wees erop dat het beleid erop gericht is een eind te maken aan de omvangrijke inschakeling van buitenlanders (vooral Ieren en Polen) in de bollenteelt. Arbeidsbureaus zijn ervoor om de telers te helpen bij het vervullen van hun vacatures. Hoewel het bureau in Stadskanaal/Vlagtwedde een eind uit de buurt ligt, heeft het volgens de minister terecht de helpende hand geboden, ook al had hij liever gezien dat het RBA was ingeschakeld. De Vries kreeg steun van CDA, VVD en SGP.