Nitrobenzeen van BASF arriveert morgen bij Lobith

DEN HAAG, 14 sept. Het uiterst giftige nitrobenzeen, waarvan dinsdag 3 ton bij het chemieconcern BASF in Ludwigshafen in de Rijn terechtkwam, wordt morgenochtend vroeg verwacht bij Lobith. Dat heeft een woordvoerder van Verkeer en Waterstaat vanmorgen gezegd. Zondag wordt de piek verwacht en dinsdag zal het laatste restje uit ons land in de Noordzee zijn verdwenen.

Om de voorkomen dat het verontreinigde water terechtkomt bij het inlaatpunt voor drinkwater van het watertransportbedrijf Rijn- en Kennemerland in Nieuwegein worden morgen de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein gesloten waardoor het water goeddeels door de IJssel en de Waal zal stromen.

Verkeer en waterstaat zegt zich minder zorgen te maken over de olievlek, die sinds gisteren in de Rijn bij Dusseldorf ligt. Daar kwamen in dichte mist twee schepen, waarvan er een was geladen met gasolie, met elkaar in aanvaring. Tengevolge daarvan kwam ongeveer 170.000 liter diesel in de rivier terecht. Daardoor ontstond een olievlek, die zich uitstrekte over meer dan 30 kilometer. Weliswaar, aldus de woordvoerder, houden we de zaak in de gaten, maar de gasolie is erg vluchtig en zal waarschijnlijk ons land niet bereiken.

In Noordrijn-Westfalen was de olievlek aanleiding tot groot alarm. Water uit de Rijn, dat wordt gebruikt om drinkwater te maken, wordt voorlopig niet meer ingenomen, zei een woordvoerder van de politie in Duisburg vanmorgen. Ook daar verwacht men dat het probleem zich 'met de tijd' zal oplossen.