Najaarsaanbiedingen

Begin deze week hebben de verzamelde Nederlandse uitgevers in de Beurs van Berlage weer hun najaarsaanbiedingen gepresenteerd. Opvallend is het grote aantal literaire reisverhalen dat de komende maanden zal verschijnen. Adriaan van Dis, Linda Polman en Jan Brokken komen alle drie met beschrijvingen van het hedendaagse Afrika, Lieve Joris publiceert bij Meulenhoff haar ervaringen tijdens de Hongaarse omwentelingen van 1989, Erik de Kuyper bundelde zijn reisberichten uit Duitsland, Amerika en Engeland, Benno Barnard beschrijft het oude Europa, en Mensje van Keulen reisde langs verborgen vampiers en slagvelden. Veel romans staan op stapel bij de jubilerende uitgeverij Querido, van onder anderen Doeschka Meijsing, Gerrit Krol en A. F. Th van der Heijden. Van der Heijden komt de eer toe de dikste roman van dit jaar te hebben geschreven. In november verschijnt zijn meer dan vijfhonderd bladzijden tellende De advocaat van de hanen, een boek dat oorspronkelijk was aangekondigd als een bijprodukt van de cyclus De Tandeloze Tijd, maar dat inmiddels uitgegroeid is tot het vierde deel van deze cyclus, waarvan het derde deel nog niet verschenen is.

De Bezige Bij wekt grote verwachtingen met de binnenkort te verschijnen nieuwe roman van Remco Campert. De Arbeiderspers komt eindelijk met de al enige tijd aangekondigde nieuwe roman van Jeroen Brouwers. De schrijver-historicus A. Alberts maakt nieuwsgierig met zijn bij Van Oorschot te verschijnen politieke pamflet, een stellingname over de hereniging van de beide Duitslanden. Bij Thomas Rap verschijnt na meer dan vijftig jaar eindelijk de novelle Virginia van Victor Varangot, die in 1935 aanleiding was voor de opheffing van het tijdschrift Forum.

PROZA Sera Anstadt De weg. Historische roman. Uitg. BZZToH Benno Barnard Vreemdeling, je kunt nog terug. Uitg. De Arbeiderspers J. M. H. Berckmans Cafe De Raaf nog steeds gesloten. Uitg. Dedalus Oscar van den Boogaard Dentz. Roman. Uitg. Athenaeum-Polak en Van Gennep Willem Brakman Van de in hogere kringen verliefde. Uitg. Querido Jan Brokken De regenvogel. Uitg. De Arbeiderspers Gaston van Camp Het slappe geslacht. Roman. Uitg. Manteau Remco Campert Gouden dagen. Roman. Uitg. De Bezige Bij Igor Cornelissen Ode aan een slecht mens. Uitg. Van Gennep Max Dendermonde Kunstmin, liefde en dood in Dordrecht. Roman. Uitg. De Prom J. A. Deelder De T van Vondel. Uitg. De Bezige Bij Jozef Deleu Voorbij de grens. Lyrisch proza 1972-1988. Uitg. Meulenhoff Adriaan van Dis In Afrika. Reisverhaal. Uitg. Meulenhoff Johnny van Doorn De lieve vrede. Legendarische momenten 1944-90. Verhalen. Uitg. De Bezige Bij Renate Dorrestein Het Hemelse Gerecht. Uitg. Contact Margaretha Ferguson Angst op Java. Uitg. Nijgh en Van Ditmar Theo van Gogh Engel. Roman. Uitg. GTP Michiel Hanrath De vleugeladjudant. Roman. Uitg. De Arbeiderspers Kees 't Hart De neus van Pinokkio. Uitg. Querido Albert Helman Verdwenen wereld. Verhalen en schetsen uit Suriname. Uitg. In de Knipscheer

Willem Frederik Hermans Naar Magnitogorsk. Uitg. De Harmonie A. F. Th. van der Heijden Advocaat van de hanen. Uitg. Querido H. J. A. Hofland De vrijgezellenexpress. Uitg. De Bezige Bij Cees van Hoore De Natte Kolen Koning. Uitg. De Harmonie Vera Hoorens Het asgrauwe licht. Roman. Uitg. Manteau Suzanne Huisman De witte mummie. Roman. Uitg. An Dekker Mark Insingel De een en de ander. Verhalen. Uitg. In de Knipscheer Bert Jansen Werklicht. Uitg. Bert Bakker Lieve Joris De melancholieke revolutie. Uitg. Meulenhoff Michiel van Kempen (samenst.) Hoor die tori! Surinaamse vertellingen. Uitg. In de Knipscheer Mensje van Keulen De lach van Schreck. Reisverslagen. Uitg. De Arbeiderspers Paul Koeck De gigolo. Roman. Uitg. De Bezige Bij Tim Krabbe De matador en andere verhalen. Uitg. Bert Bakker Gerrit Krol De Hagemeijertjes. Roman. Uitg. Querido Eric de Kuyper Een tafel voor een. Reisberichten. Uitg. SUN Hubert Lampo De verdwaalde carnavalsvierder. Roman. Uitg. Meulenhoff Sjoerd Leiker De waterklok. Uitg. De Bezige Bij Vincent Mahieu Schat, schot, schat. Zes vertellingen. Uitg. Querido Patricia de Martelaere Littekens. Roman. Uitg. Meulenhoff Ischa Meijer De dikke man. Novelle. Uitg. Prometheus Doeschka Meijsing De beproeving. Roman. Uitg. Querido Marcel Moring Mendels erfenis. Roman. Uitg. Meulenhoff

Pauline J. van Munster Een nieuwe kilte. Novellen. Uitg. Furie Charlotte Mutsaers Kersebloed. Uitg. Meulenhoff Edwin Oostmeijer De vrijgezellenmachine. Roman. Uitg. De Harmonie Jean-Luc Outers Keurslijf. Roman. Uitg. Dedalus Jules de Palm Lekker warm, lekker bruin. Uitg. Bezige Bij Connie Palmen De wetten. Roman. Uitg. Prometheus Josse de Pauw en Peter van Kraaij Het kind van de smid. Uitg. Kritak Leo Pleysier Waar was ik weer? Uitg. De Bezige Bij Frans Pointl De aanraking. Uitg. Nijgh en Van Ditmar Chaja Polak De tijd van het zwijgen. Uitg. Amber Linda Polman De varende stad. Reisverslag. Uitg. De Arbeiderspers Kees van der Pijl De greep naar de macht. Uitg. De Harmonie Brigitte Raskin Overwinterdagboek. Uitg. Meulenhoff Henk Romijn Meijer De prijs per vel. Uitg. De Arbeiderspers Jaap Scholten Bavianehaar en Chipolatapudding. Uitg. Thomas Rap Dick Schouten De ziel als zweep. Roman. Uitg. Bert Bakker Jan Willem Smeets Rocara. Roman. Uitg. Conserve Peter Smit De avondjes. Verhalen. Uitg. GTP Maria Stahlie De sterfzonde of de ingebeelde dode. Roman. Uitg. Bert Bakker Toon Tellegen en Mance Post Het feest op de maan. Uitg. Querido P. F. Thomese Zuidland. Verhalen. Uitg. Querido Vic Tilgenkamp De amberbol. Roman. Uitg. Conserve

Ernst Timmer Het waterrad van Ribe. Roman. Uitg. Bert Bakker Philip Vandenberghe Casimir. Roman. Uitg. Dedalus Victor Varangot Virginia. Uitg. Thomas Rap Theun de Vries De premiere. Uitg. Querido Duco van Weerlee Blauwe Palmen. Uitg. Thomas Rap Rogi Wieg Beminde, onrust. Uitg. G. A. van Oorschot

POEZIE

Hans Berghuis Kleitabletten. Uitg. Querido Carla Bogaards Lillian Sugar Baby. Uitg. De Bezige Bij Pieter Boskma Tiara. Uitg. In de Knipscheer Hugo Claus Sporen. Uitg. De Bezige Bij A. D. Runen van de ruin. Uitg. De Bezige Bij Redbad Fokkema Het doek van de dag. Uitg. Querido Eva Gerlach In een bocht van de zee. Uitg. De Arbeiderspers Gust Gils Sindromen. Uitg. De Bezige Bij Leo Herberghs Ochtend. Uitg. Plantage Michael Hofmann Stekels. Uitg. De Bezige Bij Rudy Kousbroek Lieve kinderen hoor mijn lied. Uitg. De Harmonie Hugo Matthysen Joe Roy verzameld! Uitg. Dedalus Jasper Mikkers Wie is uiteindelijk. Uitg. Querido Leonard Nolens Liefdes verklaringen. Uitg. Querido

Ankie Peypers De liefde verwilderde niet. Uitg. An Dekker K. L. Poll De wil van de natuur. Uitg. Veen Sonja Prins Het huis waarin ik woon. Uitg. Meulenhoff Georgine Sanders Het onvoltooid bestaan. Uitg. Querido Nico Scheepmaker De gedichten. Uitg. Bert Bakker Michael Slory Ik zal zingen om de zon te laten opkomen. Uitg. In de Knipscheer Erik Spinoy Susette. Uitg. De Arbeiderspers Ilse Starkenburg Verdwaald ontwaken. Uitg. De Arbeiderspers Leo Vroman Toen ik nog leefde. Uitg. Querido Selma Vrooland Voor de leeuwen. Verhalen. Uitg. Contact Hans van de Waarsenburg De dorst der havensteden. Uitg. Meulenhoff Willem Wilmink Moet worden gevreesd dat het nooit bestond? Uitg. Bert Bakker Leendert Witvliet Verstrooid bericht. Uitg. Bert Bakker b.zwaaldwang parasang. Uitg. Querido

ESSAY

Hans van den Bergh Literatuur en leugen. Uitg. G. A. van Oorschot Frits Bolkestein De engel en het beest. Opstellen over politiek. Uitg. Prometheus Hans Magnus Enzensberger Lof van de inconsequentie. Uitg. De Bezige Bij Kees Fens Voetstukken. Een keuze uit de essays 1964-1980. Uitg. Querido Eep Francken De veelzinnige muze - van E. Douwes Dekker. Uitg. G. A. van Oorschot Rudi Fuchs Meesterwerken van Karel Appel. Uitg. Meulenhoff Willem Frederik Hermans Wittgenstein. Uitg. De Bezige Bij Rudy Kousbroek Einsteins poppenhuis. Uitg. Meulenhoff Gerrit Krol Voor wie kwaad wil. Uitg. Querido Jacques Kruithof De eenzame in de herfst. Uitg. De Bezige Bij Reinold Kuipers Gerezen wit. Uitg. Querido Anja Meulenbelt Casablanca of de onmogelijkheden van de heteroseksuele liefde. Uitg. Sara Harry Mulisch De zuilen van Hercules. Uitg. De Bezige Bij

Rudi van der Paardt Mythe en metamorfose. Antieke motieven in de moderne literatuur. Uitg. Prometheus Carel Peeters Echte kennis. Uitg. De Harmonie Karel van het Reve De ondergang van het morgenland. Uitg. G. A. van Oorschot Willem Wilmink Wat ik heb gevonden, je raadt het nooit. Uitg. Bert Bakker

VERTAALD

Kingsley Amis Huwelijk op de helling. Roman. Vert. Theo Hendriks. Uitg. Veen Ivan Barkov De barre ballade van Boris Borus. Uitg. G. A. van Oorschot Roland Barthes Roland Barthes. Autobiografie. Vert. Michel van Nieuwstadt. Uitg. SUN Michael Bracewell Slopende zaken. Roman. Vert. Robert Vernooy. Uitg. In de Knipscheer Charles Bukowski Aantekeningen van een vieze oude man. Vert. Susan Janssen. Uitg. De Bezige Bij Veza Canetti De gele straat. Vert. Theodor Duquesnoy. Uitg. Athenaeum-Polak en Van Gennep Michael Carson Woestijnrozen. Vert. Maarten Polman. Uitg. Veen Jose Cela Mazurka voor twee doden. Vert. Tom Ceelen. Uitg. Meulenhoff Nikolaj Chajtov Woeste verhalen. Vert. Raymond Detrez. Uitg. Manteau Leonard Cohen Het favoriete spel. Roman. Vert. Frank de Groot. Uitg. Conserve Julio Cortazar Reis om de dag in tachtig werelden. Vert. Barber van de Pol. Uitg. Meulenhoff Gyorgy Dalos De besnijdenis. Roman. Vert. Tinke Davids. Uitg. Van Gennep Shashi Deshpande Die lange stilte. Roman. Vert. Hanneke Richard-Nutbey. Uitg. Ambo/Novib

Leonid Dobytsin De stad N. Vert. Helen Saelman. Uitg. Wereldbiblitheek Marguerite Duras Vernietigen, zegt zij. Roman. Vert. Herman Groenewegen. Uitg. Van Gennep Friedrich Durrenmatt Doorelkanderdal. Roman. Vert. Gerrit Bussink. Uitg. De Prom Stuart Dybek Chopin in de winter. Vert. Babs van Hasselt en Pieter Jan Stokhof. Uitg. Amber Buchi Emecheta Gwendolen. Roman. Vert. Tilly Schel. Uitg. In de Knipscheer Odysseas Elytis Lof zij. Poezie. Vert. Hero Hokwerda en Andriette Stathi. Uitg. Bert Bakker Joachim Fest Tegenlicht. Een Italiaanse reis. Vert. Tinke Davids. Uitg. De Arbeiderspers Martha Gellhorn Van de grond af gezien. Reportages. Vert. Kees Helsloot en Leo Huisman. Uitg. Amber Waguih Ghali Bier in de snookerclub. Roman. Vert. Paul Heijman. Uit. Nijgh en Van Ditmar Nadine Gordimer Het verhaal van mijn zoon. Roman. Vert. Heleen ten Holt. Uitg. Bert Bakker Gunter Grass Schuldenlast. Over de Duitse eenheid. Vert. Jan Gielkens. Uitg. Meulenhoff Peter Handke Essay over de moeheid. Vert. Hans Hom. Uitg. De Prom Edgar Hilsenrath Het sprookje van de laatste gedachte. Vert. Elly Schippers. Uitg. Amber

A. M. Homes De veiligheid der dingen. Verhalen. Vert. Harry Pallemans. Uitg. Contact Horatius Ars Poetica. Vert. P. H. Schrijvers. Uitg. Athenaeum-Polak en Van Gennep Bohumil Hrabal Zwaarbewaakte treinen. Roman. Vert. Hans Krijt. Uitg. Van Gennep Pawel Huelle Wie is David Weiser? Roman. Vert. Karol Lesman. Uitg. Amber Fleur Jaeggy De gelukzalige jaren van tucht. Roman. Vert. Annegret Bottner en Leontien Bijman. Uitg. Meulenhoff Venedikt Jerofejev Door de ogen van een zonderling. Uitg. G. A. van Oorschot Aleksander Kabakov Terugweg afgesneden. Vert. Frans Stapert. Uitg. Bert Bakker Ismail Kadare De nis der schande. Roman. Vert. Hans de Bruijn. Uitg. Van Gennep Franz Kafka Brieven aan zijn ouders. Uitg. Querido Firdaus Kanga Poging tot groei. Roman. Vert. Inge Kok. Uitg. Bert Bakker Eva Kanturkova Mijn lotgenoten. Vert. Mieke Lindeburg. Uitg. Veen A. Kibfoutief tekenedi Varga (samenst.) Hongarije. Verhalen van deze tijd. Uitg. Meulenhoff Helga Koningsdorf Een onvoorziene uitkomst. Roman. Vert. Tinke Davids. Uitg. Van Gennep Michael Kruger Idyllen, illusies. Dagboekgedichten. Vert. Cees Nooteboom. Uitg. De Bezige Bij Milan Kundera Onsterfelijkheid. Vert. Jana Beranova. Uitg. Ambo

Margaret Laurence De Wichelaars. Roman. Vert. Edith van Dijk. Uitg. An Dekker Giacomo Leopardi Zangen (I Canti). Inleiding en vert. Frans van Dooren. Uitg. Ambo Primo Levi -De spiegelmaker. Verhalen en essays. Vert. Reinier Speelman. Uitg. Meulenhoff -Lilith. Verhalen. Vert. Frida De Matteis-Vogels. Uitg. Meulenhoff Werewere Liking Als jaspis en koraal. Roman. Vert. M. Gossije. Uitg. In de Knipscheer Andrew Motion De bleke metgezel. Roman. Vert. Eric van Domburg. Uitg. Veen Iris Murdoch Antwoord op het raadsel. Vert. Annet Mons. Uitg. Contact Robert Musil -Verbintenissen. Novellen. Vert. Ton Naaijkens. Uitg. Meulenhoff -De man zonder eigenschappen deel 4. Vert. Ingeborg Lesener. Uitg. Meulenhoff V. S. Naipaul Terug naar India. Vert. Tinke Davids. Uitg. De Arbeiderspers Charles Palliser De Quincunx. De erfenis van John Huffam. Vert. Ronald Jonkers. Uitg. Prometheus Georges Perros Plakboek. Gekozen, vert. en naw. Frans de Haan. Uitg. De Arbeiderspers Jose Cardoso Pires Ballade van het hondenstrand. Uitg. De Prom Plato Feest/Symposium. Vert. Gerard Koolschijn. Uitg. Athenaeum-Polak en Van Gennep Jevgeni Popov Waar het geld blijft. Verhalen. Vert. Joost van de Woestijne. Uitg. Wereldbibliotheek

Marcel Proust Sodom en Gomorra. Roman. Vert. Therese Cornips. Uitg. De Bezige Bij James Purdy Nauwe ruimten. Vert. Graa Boomsma. Uitg. Athenaeum-Polak en Van Gennep Raymond Queneau Odile. Roman. Vert. Karina van Santen en Martine Vosmaer. Uitg. De Bezige Bij Rainer Maria Rilke Auguste Rodin. Vert. Philip van der Eijk en Willem Bierman. Uitg. SUN Luise Rinser Bij de tijd. Dagboek 1967-1988. Samenst. en inl. Hans Ester. Vert. Ruth Wolf en Ria van Hengel. Uitg. Nijgh en Van Ditmar Salman Rushdie Haroen en de zee van verhalen. Vert. Marijke Emeis. Uitg. Veen Paul Sayer Obsessie! Roman. Vert. Hugo Kuipers. Uitg. BZZToH Hans Joachim Schadlich. Oostwest-Berlijn. Verhalen. Vert. Wouter Donath Tieges. Uitg. Meulenhoff Kurt Schwitters 2 heren en ander proza. Vert. Leo Herberghs. Uitg. Plantage William Shakespeare -De storm. Vert. Gerrit Komrij. Uitg. Bert Bakker -Driekoningen. Vert. Gerrit Komrij. Uitg. Bert Bakker I. J. Singer Josje Kalb. Vert. Peter Sollet. Uitg. BZZToH Meir Shalev Geliefde aarde. Roman. Vert. A. Michael. Uitg. BZZToH Wole Soyinka Isjara. Imaginaire biografie van zijn vader. Vert. Marijke Emeis. Uitg. Het Wereldvenster William Styron In de duisternis. Vert. Carla van Splunteren. Uitg. Veen

Tacitus Historien. Vert. J. W. Meijer. Uitg. Ambo Janette Turner Hospital Charades. Roman. Vert. Marian Lameris. Uitg. Furie Amos Tutuola Pauper, schreeuwbek en lasteraar. Roman. Vert. Hans Plomp. Uitg. In de Knipscheer Mario Vargas Llosa De eeuwigdurende orgie. Biografisch essay. Vert. Arie van der Wal. Uitg. Meulenhoff Llorenc Vi Villalonga (Bearn of de poppenkamer. Roman. Vert. Bob de Nijs. Uitg. Wereldbibliotheek Elio Vittorini Gesprek op Sicilie. Vert. Eric Moormann. Uitg. Athenaeum-Polak en Van Gennep Fay Weldon Het utopia van Darcy. Vert. Dorien Veldhuizen. Uitg. Bert Bakker Christa Wolf Patronen van een jeugd. Roman. Vert. Tinke Davids. Uitg. Van Gennep B. Wongar De weg naar Bralgu. Verhalen. Vert. Regina Willemse. Uitg. In de Knipscheer A. B. Yehoshua Molcho. Roman. Uitg. Wereldbibliotheek Adam Zameenzad Stof, as en Dallas. Roman. Vert. Annelies Roskam. Uitg. Van Gennep Belle van Zuylen Je bent een allerbeminnelijkste dwaas. Vert. Greetje van den Bergh. Uitg. G. A. van Oorschot

DIVERSEN

Gerrit Achterberg Briefwisseling met Ed. Hoornik. Uitg. Querido A. Alberts Op weg naar het zoveelste Reich. Pamflet. Uitg. G. A. van Oorschot Battus -Q. Uitg. Querido -Symmys. Uitg. Querido Marjan Berk Oud is in. Uitg. De Arbeiderspers Jos Borre Gerard Walschap - Rebel en Missionaris. Essay en biografie. Uitg. Dedalus Alexander Cohen Brieven 1888-1961. Gekozen en toegelicht door Ronald Spoor. Uitg. Bert Bakker Matt Dings Oproer en blues. Op Schrijvers Voeten. Uitg. Veen Maria Heiden Een gebakken pakje. Uitg. De Harmonie Robert Mapplethorpe Flowers. Foto's. Uitg. Bert Bakker Marita Mathijsen De geest van de dichter. Gesprekken met negentiende-eeuwse schrijvers. Uitg. Querido Cyrille Offermans Lichtenberg. Toneelstuk. Uitg. De Bezige Bij Renate Rubinstein Overgangscursus. Uitg. Meulenhoff Willem Walraven Brieven aan familie en vrienden. Uitg. G. A. van Oorschot In Indie geweest. Maria Dermout, Bep Vuyk en H. J. Friedricy. Uitg. Querido