Na kritiek: Japan geeft meer hulp voor inspanning VS in Golf

TOKIO, 14 sept. Japan trekt nog eens een miljard dollar uit voor logistieke steun aan de door de Verenigde Staten geleide internationale troepenmacht in het Golfgebied. Dat heeft de minister van financien, Ryutaro Hashimoto, vandaag gezegd. Bovendien zal Tokio twee miljard dollar aan economische hulp verstrekken aan landen in de frontlinie, zoals Egypte, Turkije en Jordanie. Met deze nieuwe toezeggingen komt de totale Japanse bijdrage aan de militaire operatie tegen Irak op vier miljard dollar, de grootste financiele steun van een Amerikaanse bondgenoot. Tokio werd eerder deze week zwaar gekritiseerd door het Amerikaans Congres. De Republikeinse senator John McCain uit Arizona zei dat de Japanse steun 'slechts de minachting van de wereld en Amerika's vijandschap verdiende'.

Hij meende dat Japan ten minste acht miljard dollar zou moeten bijdragen. Ook de Amerikaanse president George Bush liet dinsdag tijdens zijn toespraak tot het Congres in bedekte termen weten te rekenen op meer steun van bevriende naties.

Hashimoto zei dat niet de Amerikaanse druk maar Japans grote afhankelijkheid (voor 70 procent) van olieleveranties uit het Golfgebied en herstel van de rust in de regio om de Japanse belangen te garanderen de voornaamste overwegingen waren geweest voor het verhogen van de steun. Premier Toshiki Kaifu belde vanochtend president Bush op om persoonlijk het Japanse besluit over te brengen. Bush toonde zich in zijn reactie bijzonder tevreden met de Japanse beslissing.

Sinds het uitbreken van Golfcrisis, begin augustus, woedt in Japan ook een discussie over het sturen van troepen naar de Golf, maar de Japanse na de oorlog opgestelde grondwet staat militaire operaties buiten het eigen grondgebied niet toe. Regeringsfunctionarissen spraken begin deze week over de mogelijkheid 2.000 ongewapende burgers en militairen te sturen. (AP, Reuter)