Het woord lokfiets

Was u van plan een bergfiets te stelen? Doe dat dan niet in Rotterdam. Daar zet de politie de felbegeerde mountain bike neer, die zo duur is dat hij nog geen Nederlandse naam heeft, en blijft enkele minuten wachten tot de dief arriveert. In de toekomst zullen ze de steler achternafietsen om de heler te vinden.

Enige tijd geleden introduceerde de havenstad de lokauto en de lokradio, die geen signalen opving maar ze uitzond, zodat de politie de dief naar de opkoper kon volgen.

Nog langer geleden zette het Onderzoek en Documentatie Centrum van Justitie fietsen neer om te zien hoe snel ze weg waren. Ze hielden ermee op toen de fiets van de onderzoeker werd ontvreemd. Als troost mogen ze zich nu Wetenschappelijk ODC noemen. Hier ontstond het idee ons land Kampioen Misdaad te maken door de fietsendiefstal.

Als de fietsendieven neorealistisch de krant lezen zullen ze de Rotterdamse fuik mijden. Of was dat juist de bedoeling van de politie? Lokeenden en lokvissen hebben in de natte wereld veel wantrouwen gebracht. 'Elke fiets een lokfiets' is voortaan ons motto.

    • Talisman