Ex-pupillen voeren actie in Zettense inrichting

ZETTEN, 14 sept. Ongeveer vijftien actievoerders van de Stichting Steunpunt Zetten hebben vanochtend het hoofdgebouw van de Heldringstichtingen in Zetten bezet. Zij eisen dat het bestuur van de instelling afstand neemt van het in het verleden door ex-psychiater-directeur F. gevoerde beleid. Het personeel van de Heldringstichtingen heeft in verband met de bezetting het gebouw voorlopig verlaten. De actievoerders wilden omstreeks het middaguur het pand niet uit voordat zij de bestuursvoorzitter hadden gesproken. Officier van justitie mr. N. Leeman liet een van de bezetters, A. Bijnoord, weten dat het bestuur uitsluitend wilde praten met de actievoerders buiten het bezette gebouw. De bezetters gaven Leeman op hun beurt een eigen agenda mee voor overleg met het bestuur van de stichting. Alleen als het bestuur daarop in zou gaan wilden de actievoerders het gebouw verlaten.

Leeman zei dat het gebouw ontruimd zal worden als de bezetters niet vrijwillig vertrekken. De procureur-generaal bij het Gerechtshof in Arnhem, mevrouw mr. W. Sorgdrager, heeft besloten in hoger beroep af te zien van het horen van de zeven slachtoffers (vijf vrouwen en twee mannen) die de rechtszaak tegen de Zettense ex-psychiater F. (Finkensieper) hadden aangespannen. Dit heeft zij vrijdagochtend meegedeeld.

F. kreeg van de Arnhemse rechtbank een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd. Destijds werden de slachtoffers niet in het openbaar gehoord om 'gekwetste gevoelens' te sparen. De behandeling in hoger beroep komt op 30 oktober voor.