Dollar daalt in afwachting cijfers economie van VS

ROTTERDAM, 14 sept. De koers van de Amerikaanse dollar was vanochtend op de Europese valutamarkten fors lager dan gisteren. Op de wisselmarkt in Amsterdam werd rond twaalf uur 1,7680 gulden genoteerd, ruim twee cent minder dan de slotkoers van 1,7900 gulden gisteren.

Het lagere koerspeil was gisteravond al bereikt op de valutamarkt in New York. Daar daalde de koers zelfs tot 1,7650. gulden. Maar de handel was heel rustig. Er gebeurde weinig in afwachting van cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie, die in de loop van de middag werden verwacht.

Die moeten beleggers een teken geven of de conjuncturele teruggang een recessie wordt en de rente in de Verenigde Staten daarom omlaag gebracht moet worden.

Analisten waarschuwen dat in de te verwachten cijfers over augustus de invloed van de gestegen olieprijs op de economische groei en inflatie in de Verenigde Staten nog niet waarneembaar zal zijn.

Beleggers interpreteren nu de recente uitspraken van Alan Greenspan, de voorzitter van de Federal Reserve Board, als dat hij de tarieven die de Fed de banken in rekening brengt wel wil verlagen, maar zijn niet helemaal zeker.

De goudprijs was op 384 dollar per ounce vrijwel onveranderd. De olieprijs lag een fractie hoger. Brent-olie voor levering in oktober deed 31,55 dollar per vat tegen gisteren 31,20 dollar.

De Amerikaanse senaat nam gisteren een wet aan om de strategische olie-reserve van de Verenigde Staten te vergroten van 750 miljoen tot een miljard vaten, maar het Witte Huis liet meteen weten zo'n uitbreiding ondanks de Golfcrisis nog niet noodzakelijk te achten. (Reuter, ANP)