Communist Pajetta in Italie overleden

ROME, 14 sept. De Italiaanse communist Giancarlo Pajetta, een leider van het verzet in de Tweede Wereldoorlog en een van de bekendste partijbestuurders, is woensdagnacht op 79-jarige leeftijd overleden, zo meldt onze correspondent. Pajetta heeft onder het fascistische regime tien jaar gevangen gezeten en was sinds 1946 parlementslid. De afgelopen maanden trad Pajetta op de voorgrond als een de van meest prominente tegenstanders tegen de koers van partijleider Achille Occhetto. Ook heeft Pajetta zich fel uitgesproken tegen de kritische kanttekeningen die momenteel worden gezet bij het optreden van een aantal partizanen in de eerste jaren na de oorlog. 'Deze maanden zijn nog erger dan de jaren in de fascistische gevangenis', zei hij in een vraaggesprek vlak voor zijn dood.