Bevooraadingsschip vertrekt in november naar Golf-gebied

DEN HAAG, 14 sept. Het bevoorradingsschip Zuiderkruis vertrekt op 19 november alsnog naar de Golf. Ook zullen het luchtverdedigingsfregat Jacob van Heemskerck en het standaardfregat Philips van Almonde dan koers zetten naar de Straat van Hormuz. Zij zullen begin december de twee Nederlandse fregatten die nu dienst doen in het Golf-gebied aflossen.

Dat heeft minister Ter Beek gisteren tijdens een mondeling overleg met de Defensiecommissie van de Tweede Kamer meegedeeld. De fregatten Witte de With en Pieter Florisz zullen op 22 december in Den Helder terugkeren.

De drie schepen, waarvoor nu voorbereidingen worden getroffen om uit te varen, zullen zes maanden in het Golf-gebied opereren. De Zuiderkruis zal de taak overnemen van een Brits bevoorradingsschip dat in januari naar de thuishaven terugkeert. Het schip met 200 opvarenden zal, zo kondigde Ter Beek aan, worden opgenomen in het internationale logistieke samenwerkingsverband in de Golf, waarin zeven Westeuropese marines hun activiteiten coordineren om het VN-embargo tegen Irak te controleren.