Baker 'diep bezorgd' over houding Iran

DAMASCUS, 14 sept. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, is 'diep bezorgd' over de oproep van de geestelijke leider van Iran, Khamenei, tot een 'heilige oorlog' tegen de Westerse troepenmacht in de Golf.

Baker zei gisteren in de Syrische hoofdstad Damascus dat de oproep van ayatollah Khamenei, woensdag, hem 'natuurlijk' zorgen baart omdat 'we niet onverschillig staan tegen dreigementen tegen onze strijdkrachten'.

Hij tekende aan dat de in het Golfgebied samengetrokken troepenmacht niet uitsluitend uit Amerikanen of westerlingen bestaat, maar dat ook eenheden uit islamitische landen als Syrie en Egypte er deel van uitmaken.

De bezorgdheid van Baker contrasteert met eerdere Amerikaanse commentaren op de uitspraken van Khamenei. De woordvoerder van zijn eigen ministerie, Richard Boucher, leek die uitspraken te bagatelliseren toen hij eerder verklaarde dat niets er tot nu toe op wijst dat Iran Irak helpt bij het doorbreken van de VN-sancties. Baker zelf gaf gisteren toe dat Iran zich aan de sancties tegen Irak lijkt te houden.

Khamenei zei woensdag dat het verzet tegen 'de gierige interventionistische plannen van de Verenigde Staten' moet worden beschouwd als deelname aan een jihad, een heilige oorlog, en dat iedereen die 'op dat pad wordt gedood een martelaar is'.

Gisteren zeiden Amerikaanse functionarissen in Washington dat Khamenei's uitspraken mogelijk voortvloeien uit de Iraanse vrees voor een permanente Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Golf. Woordvoerder Boucher sprak in dit verband van 'een misverstand'.

De VS hebben hun troepen gestuurd op uitnodiging van de Saoedische regering; de troepen worden teruggetrokken zodra ze hun missie hebben voltooid of de Saoedische regering om hun vertrek vraagt, aldus Boucher. (AP, Reuter)