Aruba wil bewijs van drugscontacten Croes

DEN HAAG, 14 sept. Premier N. Oduber van Aruba eist dat de Nederlandse regering de bewijzen toont van contacten die zijn minister van justitie H. Croes zou onderhouden met drugskartels. 'Ik kan niet afgaan op kranteberichten, de waarheid moet nu aan de oppervlakte komen', zei Oduber. De premier reageerde op de artikelen in NRC Handelsblad van afgelopen dinsdag waarin werd gemeld dat de Haagse politie in een onderzoek naar cocainehandel telefoongesprekken heeft afgeluisterd van verdachten. Deze personen maken gewag van contacten die legerleider Bouterse en minister Croes, overigens onafhankelijk van elkaar, hebben met de drugsmafia. Van Croes wordt onder andere verteld dat hij 600.000 dollar zou hebben gekregen van de Venezolaanse drugsdealer Ocando Paz.

Minister Hirsch Ballin (justitie en Arubaanse zaken) is vandaag voor een eerder aangekondigd bezoek op Aruba aangekomen. Volgens een woordvoerder van Justitie is de minister op de hoogte gesteld van de resultaten van het onderzoek van de Haagse politie. Een woordvoerder van het kabinet voor Arubaanse zaken in Den Haag zegt dat de minister de via telefoontaps vergaarde inlichtingen niet aan Aruba zal overhandigen. 'Het is niet zijn taak te reageren op kranteberichten zeker niet nu het gerechtelijk vooronderzoek nog niet is afgesloten. Als minister Croes opheldering wil, zal hij naar de rechter moeten stappen.' De strafzaak tegen de vier verdachten die in verband met deze zaak al zijn aangehouden twee Brazilianen, een Colombiaan en een Antilliaan zal eind oktober of begin november dienen voor de Amsterdamse rechtbank.