Arend Fox

Arend Fox is geen meneer, maar een auto. Een Rotterdamse brandweerauto uit 1927 die is opgepoetst door het National Brandweermuseum in Hellevoetsluis. Het is een typisch model: voorop zie je eerst de forse pomp, daar achter zit de motor en dan komt pas de chauffeur. Als het hele geval een hoek omslaat, is de halve auto er eerder dan de bestuurder. Achter hem op de open wagen zaten zes brandweerlieden op twee banken in de lengte. De Arend Fox kon een enorme hoeveelheid water leveren: 3800 liter water per minuut is volgens kenners zelfs voor een moderne brandweerauto nog veel.

Wie Rotterdam en brand zegt, denkt aan het bombardement waarmee in 1940 vor Nederland de Tweede Wereldoorlog begon. Toen pompte de Arend Fox zijn liters water niet alleen uit de gracht, maar zelfs uit de riolen van de brandende stad. Een andere auto van dit model Rotterdam had er ooit zeven in bedrijf overleefde de meidagen niet, maar de Arend Fox was nog te repareren en tot de jaren zeventig in gebruik. Tenslotte moest het Brandweermuseum de kromme krukas herstellen (het museum, streng: 'Weet u wat een krukas is mevrouw?' Min of meer). De wagen komt uit een Amerikaanse fabriek, en van de duizenden die er gemaakt werden, zijn er op de hele wereld nog maar een paar over. Eentje in Japan, in Australie, in de VS, en deze vertroetelde in Hellevoetsluis.

Nationaal Brandweermuseum, Industriehavan 8, Hellevoetsluis. Open van april t/m oktober, ma t/m za 10-16 uur, zo 11-16.

    • Marja Roscam Abbing