Amerikaanse minister spreekt Syrische president

DAMASCUS, 14 sept. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker heeft vanochtend in Damascus besprekingen gevoerd met de Syrische president Hafez al-Assad. Washington probeert op het ogenblik de internationale militaire en diplomatieke druk op Irak te versterken. Syrie, al jarenlang een onverzoenlijke tegenstander van Irak, heeft al 4.000 man troepen in Saoedi-Arabie en de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens diplomaten is het van plan nog eens ten minste 15.000 man en 300 tanks naar het gebied te sturen.

Een Westerse diplomaat zei vanochtend dat de Sovjet-Unie, die op diplomatieke gebied nauw met de Sovjet-Unie samenwerkt, mogelijk zal zorgen voor het vervoer van de Syrische troepen en hun materieel. Syrie is daar zelf niet toe in staat.

Volgens de zegsman zal Syrie daarnaast extra hulp krijgen van de Arabische Golfstaten, 'en de sommen zijn beduidend'.

Baker arriveerde gisteren vanuit Moskou in Damascus. Vanavond reist hij door naar Rome. (Reuter, AP, AFP)