Aandelenkopers laten het afweten

ROTTERDAM, 14 sept. Op de effectenbeurzen waren vlak voor het weekeinde in deze onzekere tijden nauwelijks kopers te vinden. Met een dalende dollar, een lager Wall Street een flauw Tokio, was er voor niemand reden aandelen te kopen.

AMSTERDAM. Het wilde ook vanochtend weer niet vlotten op de Amsterdamse effectenbeurs. Net als op andere Europese beurzen gleden de aandelenkoersen op het Damrak bij een opnieuw zeer matige handel verder weg. De stemmingsindex kwam tegen het eind van de ochtend op 102, en dat betekende een teruggang ten opzichte van het slot van donderdag met 1,7 punt. Vreselijk grote koersvallen deden zich niet voor. Het ging weer zoals het al langere tijd gaat: langzaam maar gestaag. Ook de obligatiemarkt liet fractionele verliezen zien. Bij de internationals werd Akzo aan het eind van de ochtend fl.1,70 lager verhandeld op fl.96 en Unilever fl.1,60 lager op fl.143. Koninklijke Olie moest fl.1,70 terug naar fl.145,60. Bij de verzekeraars was Aegon fl.1,50 op zijn retour op fl.116,70. Elsevier zakte fl.1,50 naar fl.80,30 en VNU een rijksdaalder naar fl.79. Heineken werd nu fl.1,50 lager gewaardeerd op fl.122,50 en DSM een rijksdaalder op fl.93,90. Van Hunter Douglas viel aanvankelijk op een fl.1,30 lagere koers van fl.65,50. Later kwam het tot handel op fl.65. Ook bij de kleinere fondsen was weinig aanbod al voldoende om de koers terug te drukken. Op bedrijfsnieuws zoals bij Drukkerij de Boer en Atag kwam geen reactie. Transporteur Frans Maas was een gulden lager op fl.85 onverkoopbaar. Bouwer NBM raakte 40 cent kwijt op fl.11,80. Ook Flexovite en Nutricia raakte in de verdrukking. Een van de weinige stijgers op de parallelmarkt was Docdata dat twee kwartjes aantrok naar fl.15. TOKIO. De effectenbeurs van Tokio isvanochtend lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen ging omlaag met 177,62 punten ofwel 0,7 procent tot 24.897,46. Gisteren was er een daling met 141 punten. Over de hele week werd desondanks een winst geboekt van 735 punten, vooral dank zij de forse koersstijgingen op maandag.

Handelaren schreven de verliezen van vandaag toe aan verkopen op technische gronden. Het effect daarvan werd deels gecompenseerd door koopjesjagers. De omzet kwam uit op een redelijk totaal van 530 miljoen aandelen tegen 566 miljoen gisteren.

NEW YORK. De Newyorkse effectenbeurs is gisteren flink lager gesloten, onder meer onder invloed van een forse daling van de dollarkoers. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen daalde met 43,07 punten tot 2.582,67. Er sloten 421 fondsen hoger en 1.003 lager. De omzet was met 125 miljoen aandelen opnieuw mager. Woensdag werden 130 miljoen aandelen verhandeld.

De Dow Jones lag de hele dag onder het slotniveau van woensdag. De stemming werd vooral gedrukt door opmerkingen van president Greenspan van de Amerikaanse centrale banken en het effect daarvan op de dollarkoers. De koersverliezen werden verder veroorzaakt door verkopen via computerprogramma's, een stijging van de olieprijzen en Iraakse waarschuwingen voor terroristische acties tegen Amerikaanse belangen.

Greenspan toonde zich tegenover een Congres-commissie bezorgd over de positie van het Amerikaanse bankwezen en zei dat een geloofwaardig akkoord over vermindering van het begrotingstekort de rente omlaag kan brengen.