VVD wil meer informatie over cocaine-onderzoek

DEN HAAG, 13 sept. De VVD wil dat minister Hirsch Ballin (justitie) de Tweede Kamer op korte termijn uitvoerig inlicht over de aanwijzingen die de Haagse politie heeft dat de Surinaamse legerleider Bouterse en de Arubaanse minister van justitie Croes contacten zouden onderhouden met drugskartels.

De Tweede Kamerleden Korthals en Wiebenga vragen de minister of het bericht van NRC Handelsblad van eergisteren juist is dat een speciaal onderzoeksteam van de politie telefoongesprekken heeft afgeluisterd van mensen in Nederland waaruit inlichtingen blijken over de cocainehandel en de rol van Croes en Bouterse.

In een schriftelijke verklaring die minister Croes gisteren heeft uitgegeven, spreekt hij van 'valse berichtgeving'.

De minister kondigt aan juridische stappen tegen deze krant te zullen ondernemen.

NRC Handelsblad verleent hand- en spandiensten aan de Arubaanse tak van internationale drugskartels die oorlog tegen Croes willen opvoeren, aldus de minister. 'De tentakels van de drugsmafia reiken ver.' De VVD vraagt zich af welke consequenties minister Hirsch Ballin aan de gemelde feiten verbindt voor de verhouding tussen Nederland, de Antillen, Aruba en Suriname. De VVD wil verder weten of de berichtgeving niet 'schadelijk is voor het onderzoek' en welke maatregelen de minister tegen het uitlekken van de feiten denkt te nemen.

Wiebenga zegt te willen weten of er sprake is van ambtsmisdrijven door minister Croes, die mogelijk om dubieuze redenen drugsverdachten zou hebben vrijgelaten en informatie over een ministeriele conferentie tegen drugshandel in handen van de mafia zou hebben gespeeld.

De strafzaak tegen de in totaal vier verdachten twee Brazilianen, een Colombiaan en een Antilliaan die in verband met het onderzoek naar cocainehandel tussen Suriname en Nederland zijn aangehouden, zal waarschijnlijk eind oktober dienen voor de rechtbank in Amsterdam.