VRG en Vendex doen aankoop in Engeland

DIEMEN, 13 sept. VRG (papier, grafische systemen en kantoorsystemen) heeft in principe overeenstemnming bereikt over de overneming van Corporate Computers in Chemsford in het Britse graafschap Essex. Dit goed renderende bedrijf, dat ook vestigingen heeft in Londen en Heathrow, heeft een omzet van 150 miljoen gulden per jaar en 180 mensen in dienst, aldus VRG. Corporate Computers zal deel uitmaken van het samenwerkingsverband van VRG (55 procent) en Vendex (45 procent) op het gebied van kantoorautomatisering. Tot dit verband behoren onder meer de Info'Products Groep in Nederland en de Industrial Automation Groep met vestigingen in Nederland, Belgie en Engeland.

Vendex doet dan ook pro rato mee met de overneming, waarmee volgens VRG-topman mr K. de Kluis een bedrag van 10 miljoen pond, oftwel 7 a 8 maal de jaarwinst is gemoeid. VRG en Vendex hebben de afspraak dat VRG alle vergelijkbare bedrijven die het overneemt eerst aanbiedt aan de joint-venture, die dan ja of nee kan zeggen. In dit geval was het ja.

Corporate Computers levert zowel computerapparatuur als -programmatuur. Zij is verder actief op het gebied van opleidingen, netwerken en bekabeling, onderhoud en advisering.

VRG wil een Europees netwerk op het gebied van kantoorsystemen opzetten. Volgens De Kluis is de pionierstijd in deze markt voorbij en willen grote fabrikanten als IBM of Toshiba in heel Europa zaken kunnen doen met grote dealers. Hij beaamt dat dit dezelfde filosofie is die HCS Technology erop na houdt. Vorig jaar steeg via acquisities het aandeel van de divisie kantoorsystemen in de groepsomzet van VRG van 20,2 tot 33,4 procent. Het aandeel in het bedrijfsresultaat steeg van 40,2 tot 45,4 procent. In april van dit jaar betrad VRG via aankoop van Autocim te Coventry (omzet 25 miljoen) de Britse markt voor kantoorsystemen.

De Kluis merkt op dat vijf jaar geleden VRG via een onderneming met een omzet van 25 miljoen gulden op deze markt actief was. Nu is de geconsolideerde omzet in deze branche 500 miljoen, en als alle overgenomen bedrijven worden meegeteld op jaarbasis al 700 miljoen.

In de kantoorbranche zoeken meer ondernemingen groei in Engeland. Onlangs verwierf Buhrmann-Tetteroide voor bijna een half miljard het Britse Robert Horne. Samas kocht VF International (omzet 300 miljoen gulden) in het Britse Dartford. De Kluis: 'Het is puur toeval dat wij nu ook in Engeland terecht kwamen. Maar we zoeken uitbreiding in grote Europese landen, dus het is niet zo verwonderlijk.' Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken (KNP) heeft zijn belang in VRG inmiddels uitgebreid. In maart van dit jaar zei KNP tot 51 procent te willen gaan, nadat de eerdere afspraak was hooguit 30 procent tot medio 1993. De Kluis zegt dat KNP inmiddels heeft bijgekocht, maar niet precies te weten hoeveel. 'Dat kan me niet schelen ook. Als ze op de 50 procent zaten had ik dat wel gehoord, neem ik aan.'

KNP zegt desgevraagd 'op die route' te zitten, maar wil niet zeggen hoeveel het nu precies bezit.