Vorm hockeyteam baart Bianchi zorgen

ROTTERDAM, 13 sept. Bondscoach Rob Bianchi keek gisteravond bepaald niet vrolijk na de fors uitgevallen 3-0 nederlaag van de Nederlandse hockeyers tegen West-Duitsland op het terrein van de hockeyclub Rotterdam. Op zich is een nederlaag in dit stadium van de voorbereiding op de Champions Trophy in november in Melbourne niet zo'n probleem. Maar ook Bianchi begint zich zo langzamerhand te realiseren dat de leegloop van Oranje na het wereldkampioenschap in februari van dit jaar in Lahore verstrekkender gevolgen lijkt te hebben dan aanvankelijk verwacht. Bovendien werd met het inzetten van Floris-Jan Bovelander en Marc Delissen gisteravond tegen West-Duitsland de schade nog beperkt gehouden, maar die twee topspelers zijn er in Melbourne niet bij waardoor de regerende wereldkampioen dus met een bijna compleet nieuw team voor het voetlicht zal treden. Een angstaanjagende gedachte voor de debuterende bondcoach.

Tegen West-Duitsland waren Richard Brinkman, Wouter van Pelt, Jean Pierre Pierie en Leo Klein Gebbink de nieuwe gezichten in het team en het noodlot wilde dat ze allemaal in de laatste lijn stonden. Een compleet nieuwe verdediging dus met Bovelander als zoekende laatste man. Dat nieuwe team bleek, net als tijdens het zevenlandentoernooi in juni in Amstelveen, een flinke achterstand te hebben op West-Duitsland, dat onder coach Klaus Kleiter ook sterk verjongd is.

In het Westduitse team traden in vergelijking met Lahore vijf nieuwe spelers aan en ook daar houden de routiniers het voorlopig voor gezien. Blocher, Fried en Schmidt Opper waren er niet bij in Rotterdam. Kleiter keek echter met grote voldoening naar de prestaties van zijn jeugdige team, dat twee weken geleden ook al Engeland een fors pak rammel had gegeven in het kader van de '3 Nations Cup', waarvoor Nederland volgende week woensdag nog de oversteek naar Engeland dient te maken om voor de tweede plaats te spelen.

Vanaf het begin zetten de Westduitsers de Nederlandse defensie onder druk, waarbij voorstopper Wouter van Pelt van het Haagse HDM op de voor hem onbekende positie maar moeizaam de samenwerking met Bovelander vond. Het was dat de Duitsers, die vanaf komend voorjaar met de Oostduitse hockeybond een federatie zullen vormen, slordig omsprongen met enkele kansen, waardoor Nederland de 0-0 bijna tot de rust kon vasthouden. In de 26ste minuut deelde ook doelman Leistra in de onzekerheid van de Nederlandse verdediging en stapte hij volledig naast een slappe inzet van Friedrich Ness uit een afgeschoven strafcorner. De rust gaf Bianchi de gelegenheid wat orde op zaken te stellen en met name het aanvalstrio met Parlevliet, Van der Honert en Weterings het ongewijzigde en dus meest geroutineerde deel van het team op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Zij moesten in de tweede helft de strijd aangaan en voor de ruim 3000 toeschouwers in Rotterdam het WK-gezicht laten zien. Het lukte, zij het moeizaam en schuchter, en Nederland dook regelmatig voor de Duitse doelman Breuer op. Weterings trof de paal maar omdat de strafcorner van Bovelander faalde bleven treffers uit. West-Duitsland toonde zich allang tevreden net die 1-0 voorsprong, maar doelman Leistra deelde twee minuten voor het einde nog een cadeautje uit aan Andre Schiefer (0-2). Een halve minuut later viel er op rechts nog een enorm gat in de Nederlandse waardoor Ness zijn tweede en Duitslands derde treffer kon scoren.

    • Geerhard de Grooth