VOC zal Ceteco houden en blijft zelfstandig

ROTTERDAM, 13 sept. Van Ommeren Ceteco (VOC) is van mening dat de huidige omvang van de activiteiten groot genoeg is om zelfstandig verder te gaan. Afstoten van de handelsdivisie is niet aan de orde Dit is het officiele standpunt van de onderneming, zegt A. G. Fokma hoofd public affairs van het olie-opslag, transport en handelsconcern. Van de raad van bestuur was niemand beschikbaar voor commentaar.

Het gonst al geruime tijd van de geruchten rond VOC op de Amsterdamse effectenbeurs, waar VOC een van de drie hoofdfondsen is waarvan de koers minder dan 10 procent lager ligt dan het hoogtepunt in de laatste twaalf maanden (de andere twee zijn Koninklijke Olie en Wolters Kluwer). Vorige week maakte VOC bekend dat drs C. J. van den Driest per 1 januari volgend jaar ir W. H. Brouwer zal opvolgen als voorzitter van de raad van bestuur. Brouwer gaat met pensioen. Hij is 60 jaar. Bij Van Ommeren ligt de pensioengerechtigde leeftijd op 63 jaar, maar voor leden van de raad van bestuur op 60 jaar. Onlangs is ook bestuurslid M. J. Muller voor zijn zestigste vertrokken.

Het vertrek van Brouwer was al aangekondigd op de laatste jaarvergadering, maar zijn opvolging door Van den Driest, voormalig directeur van Van Ommeren Rotterdam BV en sinds 1988 lid van de raad van bestuur, kwam als een verrassing. Gisteren maakte VOC bekend dat bestuurslid R. V. Huisman heeft besloten zijn werkzaamheden op te schorten in verband met een verschil van inzicht over het te voeren beleid. Huisman noch VOC willen hangende het overleg verder commentaar geven.

Huisman is afkomstig van de Handel- en Industriemaatschappij Ceteco uit Amsterdam. Na de fusie in 1987 tussen Van Ommeren en Ceteco is Huisman toegetreden tot de raad van bestuur van VOC. De handelspoot van het gefuseerde concern zag het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar van 1990 teruglopen van 11 miljoen naar 8 miljoen gulden. De resultaten van de divisies transport en tankopslag, het oorspronkelijke Van Ommeren, daarentegen gingen omhoog. Ook in 1989 had de handelsdivisie last van een aantal tegenvallers. De studentenrevolutie in China veroorzaakte een 'belangrijke terugval'.

Voorts was er een 'aanzienlijk' verlies in Venezuela door de stagnatie van de verkopen van bepaalde goederen. De vleeshandelsactiviteiten in Australie werden in 1989 definitief afgestoten.

Beurshandelaren zijn van mening dat de waarde van het aandeel VOC omhoog zou gaan wanneer de handelspoot, de voormalige Ceteco-activiteiten, worden afgestoten. Bovendien gaan er al geruime tijd geruchten dat buitenstaanders op de loer liggen om VOC op te splitsen als het concern dat zelf niet doet. De beurs houdt er rekening mee dat collega Pakhoed in zo'n situatie als white knight te hulp zal worden geroepen. Naar verluidt heeft Pakhoed al enkele aandelen VOC gekocht.

Bij VOC zelf zijn geen houders van een belang van meer dan 20 procent bekend. Behalve de bovengenoemde heren is het vierde lid van de raad van bestuur drs R. F. Hendriksen. Statutair moet de raad van bestuur uit minstens twee personen bestaan.