Studenten geweerd uit erewacht op Prinsjesdag

ROTTERDAM, 13 sept. Vertegenwoordigers van studentencorpora uit Delft en Leiden zullen dit jaar tijdens Prinsjesdag tot hun ongenoegen geen deel uitmaken van de erewacht op het Binnenhof.

De verantwoordelijke voor het militair ceremonieel op Prinsjesdag, gouverneur der residentie J. Rademaker, heeft de besturen van de Delftse Studentenweerbaarheid en de Leidse studentenvereniging Pro Patria per brief laten weten dat ze zich vorig jaar onjuist hebben gedragen.

H. Spoelstra, president van de Delftse Studentenweerbaarheid: 'Per brief zijn de mensen uit Leiden erop gewezen dat ze vorig jaar hebben nagelaten hun excercitiegeweren mee te nemen. Een ernstig misverstand, hoewel ik betwijfel of er veel mensen zijn die het is opgevallen dat ze deze geweren niet bij zich hadden. Maar ik kan me voorstellen dat militairen daarover vallen', aldus Spoelstra.

De studenten uit Delft gingen hun boekje te buiten omdat ze bij het opstellen van de erewacht een lied aanhieven, hetgeen door Rademaker werd aangeduid als 'scabreus gezang', dat ook na aandringen niet werd gestopt. Spoelstra noemt dit 'kennelijk onvergeeflijk'. Zowel Pro Patria als de Delftse Studentenweerstand hopen dat hun verwijdering uit de erewacht tijdelijk is. 'We hopen er volgend jaar weer bij te zijn. Daar gaan we eigenlijk vanuit', zegt Spoelstra.

Hij vermoedt overigens dat ook een andere omstandigheid een rol heeft gespeeld bij hun gedwongen afwezigheid dit jaar. 'Het Haagse corps probeert al tientallen jaren in militair uniform op Prinsjesdag aanwezig te zijn. Dat is ze nu eindelijk gelukt.' J. Manasse, abactis van het Haagsche Studenten Schutters Corps Pro Libertate: 'We zijn blij dat we erbij mogen zijn. We hopen een goede show weg te geven.'