'Strijd tegen VS is Jihad'; Leider Iran valt uit naar Amerikanen

NICOSIA/ WASHINGTON, 13 sept. Irans Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft gisteren een felle aanval gedaan op de Amerikaanse aanwezigheid in het Golfgebied en gezegd dat de strijd daartegen als een heilige oorlog telt. In de VS is terughoudend gereageerd; men wil zich niet in een 'concurrentiestrijd met een ayatollah' begeven. In Parijs sprak een naaste medewerker van president Mitterrand van een uiting van de interne machtsstrijd in Iran. 'Iedereen die vecht tegen Amerika's agressie, zijn gulzigheid en zijn plannen om binnen te dringen in het gebied van de Perzische Golf, heeft zich begeven in Jihad (heilige oorlog) voor de zaak van Allah en iedereen die op dat pad wordt gedood is een martelaar', zei Khamenei in een toespraak die door radio Teheran werd uitgezonden. Hij zwoer dat Iran de VS niet zal toestaan een steunpunt te verwerven in het Golfgebied. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker zei vorige week dat Washington na afloop van de huidige crisis samen met Arabische landen een regionale veiligheidsstructuur zou kunnen opzetten, waarbij hij erop zinspeelde dat Amerikaanse troepen in het gebied zouden kunnen blijven. Die uitspraak bracht Amerikaanse Arabische bondgenoten in verlegenheid en veroorzaakte grote woede in Teheran. Khamenei ging niet zover dat hij direct opriep tot zelfmoordaanslagen op de Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabie. In het gebied waar de grootste Amerikaanse troepenconcentraties zijn gelegerd leven veel shi'ieten, die zich op Teheran richten voor geestelijke leiding. Maar wel verwees hij naar de kwetsbaarheid van de Amerikaanse troepen. 'Hebben ze vergeten hoe een groep vrome islamitische jongeren niet meer dan dat hen wegvaagde en uit Libanon verdreef?' Hij doelde op de zelfmoordaanslag door extremistische shi'ieten in Beiroet in 1983, waarbij meer dan 240 Amerikaanse mariniers werden gedood.

Khamenei herhaalde overigens Irans veroordeling van de Iraakse bezetting van Koeweit. Ook de pragmatischer Iraanse president Rafsanjani heeft dat gedaan, maar deze had eraan toegevoegd dat de buitenlandse militaire aanwezigheid kon worden geduld, als deze wordt teruggetrokken na een oplossing van de Golfrcisis.

Sinds die uitspraak heeft Irak enkele belangrijke voorwaarden van Iran voor een regeling van de Golfoorlog ingewilligd, en is de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz in Teheran op bezoek geweest. De krant de Tehran Times meldde gisteren opnieuw dat Iran overweegt Irak levensmiddelen en medicijnen te zenden, wat in principe niet in strijd is met het VN-embargo tegen Irak. (Reuter, AP)