Stemming beurzen loopt sterk uiteen

ROTTERDAM, 13 sept. Terwijl de beurs in New York gisteren steeg en de beurs in Tokio vandaag licht omlaag ging, lag de Amsterdamse effectenbeurs er vanochtend ongeinspireerd bij. AMSTERDAM. De handel schrompelde kort na de opening tot een minimum in en tegen het middaguur was de markt zo dood als een pier. De buitenlandse beurzen konden Amsterdam niet oppeppen en de opnieuw wat hogere dollar had ook geen uitwerking. Het gevolg was een lome markt waarin het eigenlijk om dubbeltjeswerk ging. De afwijkingen bij de hoofdfondsen bleven allemaal onder fl.1. Van de internationale aandelen behaalde Unilever een winst van fl.0,50 op fl.145,30, wat in deze omstandigheden al vast kon worden genoemd. Koninklijke Olie deed er vier dubbeltjes bij op fl.147,40. Akzo liet een dubbeltje liggen op fl.97,60, evenals KLM op fl.25,10. Philips bleef onveranderd op fl.24,70. Hetzelfde gepriegel zag men bij de meeste andere waarden onder de hoofdfondsen.

Wessanen sprong er nog uit met fl.0,40 verlies op fl.60,80 en Pakhoed moest acht dubbeltjes inleveren op precies fl.200. Van de andere havenwaarden verspeelde Nedlloyd fl.0,60 op fl.52,90. Internatio-Muller, die gisteren op overnemingsgeruchten sterk steeg, bleef op fl.74 staan, waarna geen koersen meer volgden. VOC, waar binnen de directie tweespalt is ontstaan, zakte twee kwartjes naar fl.43,30. Op de lokale markt moest echt het licht aan om koersverschillen van enige importantie te ontwaren. Grasso steeg fl.2 tot fl.102 en Verto werd fl.3 duurder op fl.58. Op de parallelmarkt klom DOCdata met nog fl.0,40 tot fl.16. Hogere halfjaarwinsten voor Nedschroef en Simac werden beloond met stijgingen van respectievelijk fl.2 op fl.124 en fl.0,40 op fl.16,80. De obligaties veranderden weinig. Aan het eind van de ochtend stond de stemmingsindex 0,1 punt onder het slot van woensdag op 104,4. TOKIO. De effectenbeurs in Tokio is vandaag licht gedaald na de sterke stijging van woensdag met meer dan 600 punten. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen sloot nu 141,06 punt lager op 25.075,08. Kort na de opening kon de Nikkei een winst noteren van meer dan 100 punten onder invloed van aankopen van indexfondsen door de beroepshandel. Maar in de middag sloeg dit om in verlies onder invloed van lagere obligatienoteringen. Deze markt kende geen opmerkelijke ontwikkelingen, terwijl het sentiment negatief bleef.

De omzet bedroeg vandaag ongeveer 550 miljoen aandelen, tegen 546 miljoen gisteren. NEW YORK. De Newyorkse effectenbeurs isgisteren hoger gesloten. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen steeg met 13,12 punten tot 2.625,74. De verhouding tussen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg ongeveer 7 tegen 6. De omzet was met 130 miljoen aandelen opnieuw bescheiden, maar wel duidelijk groter dan de 112 miljoen van dinsdag.

De Dow Jones opende hoger met een maximale winst van veertien punten, maar lag later op de dag geruime tijd onder het slotniveau van dinsdag. De beurs beoordeelde de toespraak van president Bush positief en ook het vooruitzicht op een akkoord over vermindering van het Amerikaanse begrotingstekort was een steunfactor. Daar stond tegenover dat de toenadering tussen Irak en Iran de bezorgdheid over de Golf-crisis vergrootte. De obligatiekoersen gingen daardoor omlaag, maar de aandelen wisten de dag desondanks met winst af te sluiten.