Rebellerende spelers en desorganisatie oorzaak verliestafeltennisteam

WEERT, 13 sept. Wie maakt de dienst uit binnen de Nederlandse tafeltennistop, de topsportcommissie, bondscoach Jan Vlieg of de spelers zelf? Dat is de grote vraag na de 5-2 nederlaag van Oranjes gemengde team in de openingswedstrijd in de Europese Superdivisie tegen Belgie. Naar het zich nu laat aanzien bepalen de spelers zelf de gang van zaken. Gisteravond ontbraken in ieder geval vaste internationals als Mirjam Hooman-Kloppenburg en Danny Heister in de ploeg.

De officiele reden van hun afwezigheid was ziekte. Maar de overbrengers van dit nieuws konden niet nalaten besmuikt te lachen. Ze wisten wel dat er iets anders aan de hand was. Heister liet zich op de dag van de wedstrijd ziek melden door zijn vader. Maar medespelers wisten te vertellen dat hij zich gepikeerd voelde omdat hij maandagavond laat pas te horen kreeg dat niet hij maar Trinko Keen in de enkelspelen zou worden opgesteld en dat hij derhalve slechts als 'bankzitter' zou fungeren.

Mirjam Hooman liet aan intimi weten, dat ze absoluut geen zin had in deze wedstrijd. Het zou niet in haar planning passen en er was immers in de persoon van Gerdie Keen een waardige vervangster? Dat laatste was overigens zeker waar, want nationaal kampioene Keen was veel beter dan Olympisch deelneemster Karine Bogaerts.

Er deugde meer niet rondom het Nederlands team. Pas een uur voor de wedstrijd ging bondscoach Vlieg zelf telefonisch op jacht naar een extra speler om eventuele blessuregevallen op te kunnen vangen. Hij vond Frank Boute, die eigenlijk andere plannen had, bereid om de gang van Tilburg naar Weert te maken en op de bank plaats te nemen. Een ander opmerkelijk feit was, dat Emily Noor het tijdens de wedstrijd aan de stok kreeg met de beheerder van de bar toen ze drankjes voor de ploeg wilde halen. Nog steeds is er rondom de zwaar gesponsorde tafeltennisformatie geen behoorlijk begeleidingsteam geformeerd.

In de wandelgangen was er overigens weinig begrip voor het gedrag van de rebellerende spelers. Maar tevens werd er weer eens gewezen in de richting van de topsportcommissie, die niet naar behoren functioneert. Voorzitter Romgens weet zich naar buiten toe gesteund door zijn bestuur, dat er vanwege hoofdsponsor Eagle Star alles aan gelegen is om geen rel te laten ontstaan.

Toch zou een stevige frisse wind de tafeltennisbond goed doen. Want de wanprestatie tegen de Belgen, waarbij alleen Paul Haldan en Gerdie Keen punten scoorden, zou weleens gevolgd kunnen worden door veel meer decepties. Gisteravond was de druk voor Haldan veel te groot. Hij werd geacht in de vier van de zeven partijen optimaal te presteren. Dat was veel te veel gevraagd. Hij maakte in de dubbelspelen en in zijn laatste enkelspel, tegen Europa's nummer negen Jean-Michel Saive, een wat ongeconcentreerde indruk. Bondscoach Vlieg, die andere mogelijkheden had voor de dubbels (Trinko Keen/Frank Boute en Trinko Keen/Emily Noor) maakte daar geen gebruik van en zette al zijn kaarten op Haldan.

Het 5-2 verlies tegen promovendus Belgie betekent vrijwel zeker het missen van de play-offs, want met de wedstrijden tegen Joegoslavie en Frankrijk voor de boeg is het vrijwel uitgesloten dat de Nederlandse ploeg zich nog bij de bovenste twee plaatst. Uitgerekend dit jaar is de superdivisie aantrekkelijker dan voorheen. De acht landen werken slechts een halve competitie af, maar er is gekozen voor twee groepen van vier. Het gebrek aan interesse bij diverse internationals doet zelfs het ergste vrezen voor de kansen op behoud van de plaats in de superliga.

    • Ted van der Meer