Politie Suriname tast in duister in moordzaak

PARAMARIBO, 13 sept. Het Openbaar Ministerie in Suriname is er niet in geslaagd concreet verdachten aan te wijzen voor de moord op de inspecteur van politie Herman Gooding en de beschieting van het politiebureau Nieuwe Haven in de nacht van 4 augustus.

Dit is gisteren bekendgemaakt door minister Ajodhia van justitie, waarnemend procureur-generaal Heloise Rozenblad en advocaat-generaal Soebhaas Punwasi.

In twee zaken waarbij de Surinaamse militaire politie was betrokken zijn verdachten aangehouden, maar het Openbaar ministerie acht het beter met het voorbrengen van deze twee zaken te wachten omdat het OM een samenhang meent te tussen deze zaken en de moord op Gooding.

Punwasi verklaarde dat er wel anonieme verklaringen zijn, maar dat getuigen bang zijn om met naam en toenaam genoemd te worden. Zij eisen garanties voor hun veiligheid. Bovendien zijn verschillende mensen die van belang zijn voor het onderzoek niet meer bereikbaar of beschikbaar. Er zijn aanwijzingen dat zij in het buitenland verblijven. Ook personen die bij het begin van het onderzoek verklaringen hebben afgelegd zijn niet meer te bereiken.

De advocaat-generaal noemde het een teken aan de wand dat politie noch de Militaire politie aanhoudingen hebben verricht. Het is volgens hem een signaal dat bepaalde structuren niet meer normaal kunnen functioneren. Punwasi merkte op dat een soort muur is opgeworpen in de zaken van de moord en de beschieting van het politiebureau.