Pleidooi voor einde strijd in Cambodja

BANGKOK, 13 sept. De Cambodjaanse premier, Hun Sen, en de zoon van prins Norodom Sihanouk, Norodom Ranariddh, hebben gisteren beiden opgeroepen tot het afkondigen van een wapenstilstand in het land. 'Ik begunstig zeer een zelf opgelegde wapenstilstand', verklaarde de zoon en plaatsvervanger van Sihanouk als leider van een vooraanstaande verzetsgroep. Hun Sen deed kort voor zijn vertrek uit de Indonesische hoofdstad Jakarta eveneens een oproep tot een vrijwillige wapenstilstand.

In Jakarta werd eerder deze week overeenstemming bereikt over een vredesplan van de Verenigde Naties. Dit plan voorziet in een overgangsbewind onder supervisie van de VN, dat een wapenstilstand in Cambodja moet bewerkstelligen, gevolgd door vrije verkiezingen.

Hun Sen voerde gisteren overleg in Bangkok met de Thaise premier Chatichai Choonhavan. Thailand schaarde zich achter een suggestie van Hun Sen, voor het eerst officieel op bezoek in Thailand, om al op 17 september in Bangkok de eerste ontmoeting te houden van de nieuwe Hoge Nationale Raad. In deze raad zullen de drie voornaamste verzetsgroepen en het door Vietnam gesteunde bewind in Phnom Penh zijn vertegenwoordigd.

Waarnemers wezen er gisteren op dat de radio van een andere verzetsgroep, de Rode Khmers, voor het eerst sinds deze in 1983 begon uit te zenden de anti-Vietnamese leuzen wegliet. (UPI, AP, Reuter)