Peru weigert steun Verenigde Staten

LIMA, 13 sept. President Alberto Fujimori van Peru heeft gisteren geweigerd een akkoord te tekenen met de Verenigde Staten voor 35 miljoen dollar militaire hulp in de strijd tegen de drugshandel, onder meer omdat deze hulp alleen was bestemd voor de bestrijding van de handel en er geen geld was uitgetrokken voor steun aan cocaboeren die op andere gewassen willen overschakelen. Peru is de belangrijkste producent ter wereld van cocabladeren, de grondstof voor cocaine. De Peruaanse militairen, die meer prioriteit geven aan het bestrijden van de guerrillabewegingen dan aan het controleren van de drugshandel, hebben zich ook tegen het akkoord gekeerd. Het belangrijkste onderdeel is 20 miljoen dollar steun voor de bouw van een basis in de Opper-Huallaga Vallei, waar veel coca wordt verbouwd en waar drugshandelaren worden beschermd door de guerrillabeweging Lichtend Pad. (AP, Reuter).